Hlavní obsah

Farmář objevil neznámého předchůdce T. rexe

Novinky,

Dinosauří král Tyrannosaurus rex získal nového dávného příbuzného. Fragmenty zkamenělé lebky patřící dříve neznámému druhu pravěkého ještěra Thanatotheristes degrootorum byly nalezeny v jižní Albertě v Kanadě díky Johnu De Grootovi, zemědělci a amatérskému paleontologovi. Podle stanice CNN jde o jeden z nejstarších exemplářů, jaké tam kdy byly nalezeny.

Foto: AFP PHOTO / University of Calgary and Royal Tyrrell Museum / Julius CSOTONYI, Profimedia.cz

Thanatotheristes degrootorum

Článek

Jde o prvního nového člena rodiny tyranosaurů nalezeného v Kanadě za posledních 50 let, rovněž je to jeden z nejstarších druhů tyranosaurů nalezených v Severní Americe. Thanatotheristes degrootorum měl naši planetu obývat více než 10 milionů let před svým blízkým příbuzným Tyrannosaurem rexem.

Před zhruba 80 miliony lety

Tento dravec žil na území dnešní Severní Ameriky před 79,5 milionu let, tedy v druhohorách ve svrchní křídě. Podle odborníků mohl dosahovat délky osm až devět metrů a vážit asi dvě tuny. Pro srovnání, Tyrannosaurus rex byl dlouhý většinou kolem 12 metrů, na Zemi se vyskytoval zhruba před 68 až 66 miliony roky na konci křídové periody druhohorní éry.

Foto: AFP PHOTO / University of Calgary and Royal Tyrrell Museum / Julius CSOTONYI, Profimedia.cz

Umělecká představa dinosaura Thanatotheristes degrootorum

Jméno Thanatotheristes degrootorum, které dostal, vzniklo kombinací řeckého boha smrti Thanata a nálezce De Groota, který kosti objevil během své túry poblíž osady Hays v kanadské provincii Alberta.

„Zvlášť nález čelisti je podle mě naprosto ohromující. Věděli jsme, že je to něco speciálního, protože jsme skutečně jasně viděli zkamenělé zuby,“ řekl De Groot podle CNN. Právě unikátnost fosilie pomohla vědcům určit, že se jedná o jiný druh, než je T. rex.

„Thanatotherista lze odlišit od všech ostatních tyranosaurů četnými charakteristikami lebky, ale nejvýznamnější jsou určité vertikální hřebeny, které vedou po celé délce jeho horní čelisti,“ popsal hlavní autor studie Jared Voris z Univerzity v Calgary, který tvora identifikoval.

Planetka před 66 miliony lety vyhubila většinu pozemského života. Zasela však sinice

Věda a školy

V průběhu let se už v Kanadě, zejména v Albertě, našlo velké množství dinosauřích zkamenělin. Nově objevená fosilie se tak připojuje k rodině dalších tyranosaurů nalezených v regionu, jako jsou Daspletosaurus, Gorgosaurus, Albertosaurus a samozřejmě i T. rex.

Žil v dnešní Albertě a Montaně

Skupina Daspletosaurini, do které patřil právě také Thanatotheristes degrootorum, se potulovala mezi jižní Albertou a současným americkým státem Montana (ten s Albertou sousedí). Někteří jiní tamní dinosauři se vyskytovali hlavně na území Kanady, jiní třeba na jihu dnešních Spojených států.

„Aktuální objev je důležitý i proto, že zaplňuje mezeru v našem chápání evoluce tyranosaurů,“ dodal paleontolog François Therrien z kanadského muzea Royal Tyrrell Museum of Palaeontology, kde bude později exemplář vystaven.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám