Hlavní obsah

Extra třída rozvíjí sociální i manuální schopnosti dětí

Novinky,

V rámci projektu Extra třída se školáci mohou naučit lépe spolupracovat, mluvit s úřady nebo něco samostatně vyrobit. A hlavně si mohou projekt vymyslet sami, což rozvíjí jejich kreativitu.

Foto: Jiří Coubal

Slavnostní křest deskové hry o historii Kutné Hory, díla tamní třídy

Článek

„Díky zkušenostem získaným v rámci projektů Extra třídy žáci již vědí, že není nemožné naplňovat svá přání, své představy a plány. A dokážou to poté i v budoucnosti. První pozitivní zkušenost totiž podporuje chuť něčeho v životě dosáhnout,“ dodala koordinátorka programu Extra třída Iva Tahová.

Tříleté zkušenosti s projektem jsou pozitivní, kladně jej hodnotí také učitelé: daří se totiž aktivizovat i žáky, jejichž motivace ke studiu je mnohdy na velmi mizivé úrovni.

Foto: Jiří Coubal

Výstava frýdlantské třídy, která srovnává zákoutí města, jak vypadalo dříve a dnes.

Pohání je právě i vidina zisku financí na zcela vlastní projekt. S penězi pak děti musí hospodařit. Za první tři roky byly mezi 78 zúčastněných tříd rozděleny téměř dva milióny korun.

Naučná stezka, váleční veteráni a neslyšící

Žáci toho v uplynulých letech dokázali vytvořit nemálo. Třída v Ústí nad Labem zrekonstruovala školní knihovnu, třída z Jičína vytvořila interaktivní naučnou stezku, kterou doplňují hry a další aktivity. V Josefově Dole se uspořádalo mezigenerační setkání ve formě výtvarných dílen, kde se škola snažila podporovat spolupráci se seniory.

Žáci z Nového Města na Moravě natočili medailonky s válečnými veterány. Třída z Kutné Hory připravila deskovou hru o historii města, jejíž licenci dokonce koupila tamní Průvodcovská služba. Našly by se desítky dalších příkladů.

Do programu se zapojila rovněž pražská třída neslyšících dětí, které se rozhodly prolomit bariéru mlčení ve vztahu ke slyšící většině, jak ukazuje přiložené video.

Projekt třídy neslyšících v PrazeVideo: EDUin - Kateřina Jonášová, Stanislav Adámek

Program nabízí EDUin, společnost věnující se problematice vzdělávání, ve spolupráci s Nadačním fondem Tesco.

Extra třída je určena pro žáky 7. až 9. tříd základních škol a odpovídající ročníky víceletých gymnázií. Školy si mohou podat přihlášku do 9. listopadu.

Reklama

Související články

Asistenti žáků jsou terno, ale scházejí peníze

Asistent učitele, který pomáhá při výuce slabším žákům, je dnes velmi žádaný. Přibývá dětí s různými diagnózami, cizinců, postupně se integrují postižené děti,...

Výběr článků

Načítám