Hlavní obsah

Evropský teleskop VISTA "dohlédl" až do galaxie Sochaře

Právo, aa

V první sérii snímků z nového teleskopu VISTA, který obohatil evropskou observatoř ESO na hoře Paranal v chilské poušti Atacama, zaujala astronomy infračervená fotografie galaxie NGC 235 v souhvězdí Sochaře na jižní obloze.

Článek

Jde o klasickou spirální galaxii vzdálenou 13 miliónů světelných let, s masivní černou dírou uprostřed stejně jako naše Mléčná dráha, jednu z nejjasnějších na obloze, takže ji lze pozorovat i lepším triedrem. Patří ale do jiné skupiny galaxií.

Zatímco ve viditelném světle je její struktura zahalená do mezihvězdného prachu, snímek v infračerveném spektru za použití pěti filtrů a tzv. adaptivní optiky, minimalizující zkreslení zemskou atmosférou, téměř všechen prach „odfiltroval“ a ukázal galaxii v plné kráse.

„Objevili jsme něco, co se nápadně podobá dvojčeti centra Mléčné dráhy,“ poznamenala Almudena Prietová k silnému rádiovému zdroji v blízkosti masivní černé díry v NGC 235.

Možnost srovnat klasické snímky teleskopem VLT se zrcadlem 2,2 metru a fotografie z infračerveného teleskopu VISTA z prakticky stejného místa představuje ojedinělou příležitost k odhalení mnoha dosavadních tajemství vesmírných objektů, jako je struktura, složení a vývoj galaxií, jejich vztahů a funkce masivních hvězdokup s „líhněmi“ nových hvězd a trpasličích galaxií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám