Hlavní obsah

Evoluční skok zajistila docela malá genetická změna před 500 milióny let

Novinky, pst

Jen změna dvou „písmen” v genetickém kódu zajistila podle nového výzkumu zásadní změnu, která ovlivnila evoluci živočichů na Zemi. Jejím výsledkem byl totiž moderní reprodukční systém.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Pokud by tato dvojmutace nenastala, naše těla by musela dodnes používat různé mechanismy, které regulují těhotenství, libido, reakci na stres, funkci ledvin, zánět a vývoj mužských a ženských vlastností v pubertě," uvedl profesor Joe Thornton, specialista na lidskou genetiku a evoluci z University of Chicago. Změna dvou písmen (dvou aminokyselin) v genetickém kódu vyústila v 70 000 následných změn.

Jeho studie dokazuje, jak dalekosáhlý význam mohou mít i zcela nepatrné mutace. Zároveň se tak podle serveru Wired zlepšuje představa genetiků o tom, jak genetický kód funguje a jak se dá měnit. Výzkum má podle Thortona zásadní význam pro rozvoj cílených léků proti genetickým mutacím, které mají pro jedince i zhoubné důsledky.

Výzkumný tým sledoval historické stopy bílkovin, které hrají významnou roli při reprodukci a vývoji. Společný základ pro různé proteiny tvořil estrogen. Genetici tedy hledali změny, které vedly k produkci dalších proteinových receptorů, které souvisí s produkcí hormonů jako je testosteron, progesteron a stresový hormon kortizol. Následně vytvořili počítačový model a určili posloupnost vývoje.

Zjistili, že zhruba před 500 milióny let začaly steroidy vytvářet vazby a rozeznávat jiné hormony. Následně prodělaly rozličné mutace.

Vědci ale nakonec identifikovali pouhé dvě základní změny, které vyústily v patřičnou sekvenci ovlivňující v konečném důsledku lidskou reprodukci, růst, imunitu i riziko rozvoje rakoviny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám