Hlavní obsah

ESA chce vybudovat základnu na Měsíci pomocí 3D tisku

Novinky, pst

Měsíc stále přitahuje plánovače vesmírných programů. Evropská kosmická agentura (ESA) zveřejnila koncept základny, která by byla postavena z horniny na měsíčním povrchu. Její jednotlivé segmenty by byly navíc vytvořeny až po přistání pomocí technologie 3D tisku. Vznikly by tak futuristické kupole propojené chodbami.

Foto: Foster+Partners

Vizualizace měsíční základny.

Článek

Nový koncept, na kterém ESA spolupracuje s firmou Foster+Partners se má převést na fungující zařízení. Vnější plášť z měsíční horniny poskytne tepelnou izolaci a také ochranu před zářením, pod ním se bude skrývat natlakovaná nafukovací konstrukce, která má nabídnout "osadníkům" v rámci možností příjemné prostředí.

Hlavní výhodou projektu je skutečnost, že 90 procent potřebného materiálu se nachází přímo na místě. To znamená ve výsledku méně cest na Měsíc, čímž klesnou i celkové náklady, protože ze Země se musí přepravit pouze zařízení na prostorový tisk a roboti.

Foto: Foster+Partners

Vizualizace měsíční základny.

"S naší technologií prostorového tisku produkujeme celé struktury v extrémních podmínkách na Zemi, takže je logické, že se něco takového využije i tam," prohlásil

Xavier De Kestelier z Foster+Partners.

Stěna z měsíční horniny, kterou pokusně vytiskly v 1,5tunovém vzorku, připomíná ptačí kost. Podle DeKesteliera tak spojuje dobrou kombinaci pevnosti a nízké hmotnosti. V současnosti se podobné struktury pro stavebnictví tisknou rychlostí dvou metrů za hodinu. Nicméně nová generace zařízení pro 3D tisk stěn bude téměř dvakrát rychlejší. Pak by načrtnutá základna mohla vzniknout během jednoho týdne.

Foto: Foster+Partners

Vizualizace měsíční základny.

ESA odhaduje, že podobný program je realizovatelný v dohledné době.

Foto: Foster+Partners

Kus stěny ze simulované měsíční horniny.

Reklama

Výběr článků

Načítám