Hlavní obsah

Embrya severního bílého nosorožce tentokrát nedospěla

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědcům se tentokrát nepodařilo vypěstovat z vajíček odebraných 18. srpna v Keni posledním dvěma samicím severních bílých nosorožců životaschopná embrya. Mezinárodní tým zdržel covid-19, jenž negativně ovlivnil ojedinělý experiment zmrtvýchvstání takřka vyhynulých zvířat. Samice, 31letá Nájin a 20letá Fatu, stárnou a kvalita vajíček den ode dne klesá.

Foto: ZOO Dvůr Králové

Odběr nosorožčích vajíček veterináři berlínského Leibnizova institutu

Článek

„Díky poslednímu v pořadí třetímu odběru se týmu BioRescue podařilo od obou samic získat v keňské rezervaci Ol Pejeta deset vajíček. Ve speciální laboratoři dozrála pouze dvě ze šesti oplodněných. Bohužel, vzhledem k nízké kvalitě vajíček se tentokrát žádné nevyvinulo do stádia životaschopného embrya využitelného pro budoucí embryotransfer,“ konstatoval ředitel mezinárodních projektů ZOO Dvůr Králové Jan Stejskal.

Laboratoř Avantea v italské Cremoně specializovaná na zárodky zvířat ze zkumavky uchovává trojici životaschopných embryí severního bílého nosorožce. Zárodky získané z vajíček živých samic a spermatu už mrtvých samců čekají na vložení do těla náhradní matky příbuzného druhu jižního bílého nosorožce.

Virus záchranu nosorožců v Africe přerušil, ale nezastavil

Zahraniční

Vědci kvůli omezenému počtu embryí mají nyní pouze tři pokusy pomoci na svět mláďatům severního bílého nosorožce. Mláďat potřebují co možná nejvíc, aby zajistili požadovanou genovou variabilitu nezbytnou k přežití po meči vyhynulého druhu.

„Jde o nesmírně složitou vědeckou proceduru, která posouvá hranice možného v rámci asistované reprodukce nosorožců. Aktuální situace potvrzuje, jak důležité je získat co nejvíc vajíček a vytvořit co nejvíc embryí. Nezbývá nám než doufat, že naše další práce nebude narušena omezeními, jaká jsme zažili v souvislosti s covidovou pandemií. Genetický materiál, který se nám nepovede odebrat, je nenávratně ztracen,” přiblížil lídr vědeckého týmu Thomas Hildebrandt z Leibnizova institutu pro výzkum divokých a zoo zvířat v Berlíně práci na nosorožčích mláďatech ze zkumavky.

Záchrana druhu pomocí kmenových buněk?

Zvýšit genovou variabilitu očekávané nové populace severních bílých nosorožců může kombinace embryotransferu a kmenových buněk odebraných uhynulým kusům.

„Kombinace výzkumu kmenových buněk s technologií umělého oplodnění umožňuje zachránit kriticky ohrožené druhy savců, jejichž populace se zmenšila natolik, že není možné je rozmnožit přirozeným způsobem,“ doplnil Cesare Galli z italské laboratoře.

Možnost zachránit živočišný druh prostřednictvím reprodukce kmenových buněk nedávno nastínil Kacuhiko Hajaši z Kjúšúské univerzity v Japonsku, jemuž se podařilo vypěstovat myš z jednoduchých kožních buněk.

Foto: ZOO Dvůr Králové

Královédvorské nosorožčí samice Nájin a Fatu.

Čtveřice severních bílých nosorožců, vlastněná ZOO Dvůr Králové, byla transportovaná do Keni v roce 2009 díky světově unikátnímu projektu Poslední šance na přežití. Zvířata nebylo léta možné v zajetí rozmnožit. Samci posléze pošli v africké domovině stářím. Zbylé samice dožívají v savaně přísně střežené rezervace, což je podle zoologů pořád lepší než ve výběhu a zamřížovaných kotcích zoologické zahrady.

Reklama

Související články

Kešky pomáhají ohroženým druhům

Vědci ze sdružení Calla potvrzují, že takzvaný geocaching, tedy hledání tzv. cache (kešek – schránek se vzkazem či dárkem pro účastníka hry) v pískovnách...

Výběr článků

Načítám