Hlavní obsah

Elektrotechnika mezi mladými? Žádný sen

Novinky, Jiří Wagner, FEKT VUT Brno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dalo by se říct, že čipy a obvody nikoho nezajímají. Není to však tak úplně pravda. Najdou se nadšenci, kteří navrhují, pájí a bádají nad věcmi, které nyní obklopují celou širokou veřejnost, které jsou všude kolem nás a nazývají se elektrotechnika, či mikroelektronika.

Článek

Jedním takovým nadšencem je i sedmnáctiletý student gymnázia z Vyškova Igor Turčan, který absolvoval odbornou stáž na Fakultě elektrotechniky a komunikačních technologií (FEKT) VUT v Brně.

Kam chcete dál směřovat?

Dále se chystám na nějakou technickou školu, líbilo by se mi v Brně, ale zkusil bych třeba i Prahu.

Proč jste si vybral zrovna elektrotechniku?

Elektrotechniku jsem si vybral, protože můj otec studoval mikroelektroniku na VUT, a tak jsem chtěl vědět, co to vůbec studoval. Nedošlo mi, že mikroelektroniku mohu potkat na každém kroku. Pokaždé, když zapnu PC, nebo pošlu sms.

Absolvoval jste zajímavou stáž na FEKTu, co se vám nejvíce líbilo?

Nejvíce se mi líbilo vysokoškolské prostředí a přístup lidí. Na tento přístup nejsem ze střední školy zvyklý, a proto mě to fascinovalo. A vím, že to nebylo vše, co fakulta nabízí a skrývá. Byla to dobrá průprava v případě dalšího studia na této fakultě.

Co vám dala tato stáž?

Prohloubila hlavně mé znalosti z optiky, které byly na počátku projektu takřka nulové.

Co se vám nejvíc líbilo?

Nejvíce se mi líbila laboratoř, ve které jsme se supervisorem měřili nakonektorovaná vlákna. Byla taková obyčejná a přitom tam bylo několik přístrojů za desítky i stovky tisíc.

U koho jste na té stáži byl?

Na stáži jsem byl u pana Petra Drexlera, kterému tímto moc děkuji za péči. Seznámil jsem se s velkým množstvím lidí, kteří mě inspirovali a povzbudili v dalších aktivitách směřovaných k elektrotechnice.

Co bylo tématem vaší středoškolské odborné činnosti?

Laboratorní konektorování optických vláken. Toto téma jsem si vybral, protože mě zaujalo a bylo to jedno z témat nabízených JCMM, což je organizace, podporující mladé lidi.

Jak dlouho se tomuto oboru věnujete?

Optice se věnuji rok, od té doby, co jsem si vybral téma SOČ. Je to velmi zajímavé, pořád objevuji nové věci. Fascinují mě a ženou mě v mém bádání dál.

Co byste chtěl v budoucnu dělat?

Ještě přesně nevím. Mám určité směry, kterými mě to táhne, ale to je tak všechno. Zatím chci studovat, to mě celkem baví. A těším se na vysokoškolský život.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám