Hlavní obsah

Druhý let čínské soukromé firmy do kosmu nevyšel, raketa po startu selhala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Nezdarem skončil v pondělí 1. února druhý vesmírný komerční let čínské soukromé společnosti i-Space. Její 20 metrů vysoká raketa Hyperbola-1 (SQX-1) selhala krátce po startu ze státního kosmického střediska Ťiou-čchüan v poušti Gobi, informovala agentura Nová Čína.

Foto: i-Space

Úspěšný start čínské rakety Hyperbola-1 z července 2019.

Článek

Během nedlouhého letu byl zaznamenán „abnormální výkon“ rakety. Příčina selhání nosiče zatím není známa a podle řídícího centra ji stále zjišťují odborníci.

Fotografie ilustrující nezdařený vzlet rakety.

Raketa Hyperbola-1, jejíž motory pohání pevné palivo, dokáže podle výrobce, kterým je firma i-Space, dopravit do výšky 500 kilometrů náklad o hmotnosti kolem 300 kilogramů.

Mezi nákladem, který měla teď dopravit na oběžnou dráhu kolem Země, byl mimo jiné komunikační satelit Ark-2.

V létě 2019 to vyšlo

Šlo teprve o druhý komerční let i-Space. První byl předloni koncem července úspěšný.

Hyperbola-1 tehdy vynesla na orbitu celkem sedm družic a stala se tak první čínskou soukromou firmou, které se to podařilo. Její úspěch byl oslavován jako milník čínského soukromého vesmírného průmyslu.

První čínská soukromá společnost dosáhla oběžné dráhy

Věda a školy

Zatímco oficiální čínský vesmírný program spadá pod armádu, v zemi existují desítky soukromých společností, které se snaží prosadit v kosmickém podnikání.

Test motoru měsíční rakety skončil v USA předčasně

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám