Hlavní obsah

Do konce roku budeme vědět, zda existuje "božská částice", zní z CERNu

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Velký hadronový urychlovač částic (LHC) by měl být koncem roku vypnut, aby mohl projít rozsáhlým vylepšením. Vědci v Evropské organizaci pro jaderný výzkum (CERN) však věří, že se jim do té doby podaří docílit jednoho z hlavních cílů - dokázat existenci Higgsova bosonu, který je známý též jako "božská částice".

Foto: Profimedia.cz

CERN je blízko objevu, na který fyzici čekají desítky let. Ilustrační foto

Článek

Ředitel CERNu Rolf-Dieter Heuer si je prý jistý, že do konce roku bude možné říci, zda Higgsův boson, částice odpovědná za původ hmotnosti ostatních elementárních částic, skutečně existuje. Jako první její existenci předpověděl už v roce 1964 britský fyzik Peter Higgs.

Teoretická částice nebyla až dosud nikdy zaznamenána a vědci již desítky let usilují o to, aby mohli dokázat její existenci. Vědci doufají, že srážky částic ve 27 kilometrů dlouhém kruhovém podzemním tunelu jim konečně umožní spatřit a zaznamenat "nezachytitelný" Higgsův boson.

Foto: Profimedia.cz

Podzemní část obřího urychlovače částic LHC

Heuer informoval o tom, že bude LHC uzavřen až na dva roky, aby mohla být zvýšena jeho síla a bylo tak možné pokračovat v dalších experimentech. Poprvé v historii bude také tento přístroj zpřístupněn veřejnosti. Lidé si tak budou moci projít výjimečné dílo moderní vědy, které se nachází na švýcarsko-francouzské hranici.

Pokud se vědcům podaří dokázat existenci Higgsova bosonu, bude následovat hledání jeho podstaty, což by mělo vědcům pomoci lépe pochopit počátky vesmíru. Bez něj by totiž podle předpokladů neměly mít ostatní částice hmotnost, tudíž by se pohybovaly rychlostí světla a nevznikaly by z nich atomy.

Foto: Reuters

Magnet v urychlovači CERN

"Pokud bude LHC i nadále pracovat, vím, že dosáhneme dostatku kolizí k tomu, abychom vyprodukovali dost signálů pro identifikaci Higgsova bosonu. Do konce roku budeme vědět, zda existuje či ne," stojí si za svým Heuer.

CERN vyžaduje extrémně jasné důkazy, než případně oficiálně oznámí existenci "božské částice". Oznámí to však jen v případě, že bude pravděpodobnost omylu pouze jedna ku třem miliónům či menší.

Reklama

Výběr článků

Načítám