Hlavní obsah

ČVUT představuje stavby doby Karla IV., mnohé již neexistují

Novinky,

Fakulta stavební ČVUT v Praze na Den české státnosti, v pátek 28. září, volně zpřístupní v lapidáriu pražské Betlémské kaple unikátní historickou výstavu „Doba Karla IV. v modelech“. Představí se i stavby, které nebyly nikdy dostavěny nebo už byly dávno zničeny.

Foto: ČVUT

Vystavený model v popředí: kostel sv. Václava s již zaniklým Hrádkem na Zderaze

Článek

Jak by byl velký kostel Panny Marie Sněžné, pokud by byl dostavěn? Jak vyhlížela dávno zbořená kaple Božího těla na Dobytčím trhu? Kolem jaké podoby Staroměstské radnice chodili lidé v roce 1420? A jak vypadal Hrádek na Zderaze, který již neexistuje?

Nejen s tím se mohou seznámit návštěvníci na speciální výstavě instalované v lapidáriu Betlémské kaple v Praze od 10 do 18 hodin. Pro zájemce jsou navíc připraveny také komentované prohlídky, které se budou konat v 10:30, 12:30 a ve 14:30.

Modely vznikly při volitelném předmětu

Výstava, která je výsledkem práce pedagogů a studentů oboru Architektura a stavitelství na katedře architektury Fakulty stavební ČVUT, se jako celek zaměřuje na historické modely staveb období Karla IV. Vše vzniklo v ateliérech v rámci volitelného předmětu Architektonické modely.

Nejnáročnější bylo pro výrobu modelů nachystat podklady. Kromě konzultací s odborníky z Národního památkového ústavu Praha, Akademie věd ČR či Muzea hlavního města Prahy bylo zapotřebí i studium historických pramenů.

Foto: ČVUT

Kostel Panny Marie Sněžné, pokud by byl dostavěn.

„Pro studenty je zkušenost s vytvářením fyzických modelů přínosná z hlediska možnosti převedení představy z 2D do 3D, což je v oboru architekta naprosto nezbytné. Zde je to obohaceno tím, že při výrobě historických modelů studenti zjistí, jaké nádherné a velkolepé stavby dokázali naši předci postavit,“ uvedl Mikuláš Hulec, vedoucí katedry architektury na Fakultě stavební ČVUT.

„Naprosto mimořádný je zejména model Hrádku na Zderaze, který kompletně zmizel i s Břežskou skálou při Pražské asanaci na přelomu 19. a 20. století,“ podotkl Vojtěch Dvořák ze zmíněné katedry, který spolu s kolegou modelářem Michalem Chalupou výstavu připravil.

Na výstavě budou k vidění jak fyzické modely vybraných unikátních staveb, které jsou vyrobeny z dřevité lepenky řezané na laserovém plotru a jsou v měřítku 1 : 100, tak i na panelech řada dalších staveb.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám