Hlavní obsah

Čína vyslala do vesmíru nový satelit na mapování Země

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Číňané vyslali na oběžnou dráhu satelit Gaofen-7 určený ke sledování zemského povrchu. Aparát pracující ve vysokém rozlišení byl na orbitu vynesen uplynulou neděli z kosmodromu Tchaj-jüan v severočínské provincii Šan-si. Podle Čínské národní vesmírné agentury jde o první čínský primárně civilní satelit, který využívá optický přenos na trojrozměrné geodetické mapování.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Čína vyslala do kosmu satelit Gaofen-7Video: Reuters

 
Článek

Vývoj satelitu dosáhl podle čínských expertů průlomu v technologii 3D mapovacích kamer. Družice, používající i laserové výškoměry, prý může být schopna uskutečnit satelitní trojrozměrné mapování v měřítku 1:10 000 pro civilní použití.

„Ve srovnání s běžnými optickými satelity pro dálkové snímání, které dokážou pořizovat pouze letecké snímky, může Gaofen-7 nakreslit 3D obrazy, což znamená, že jakmile budou použity, nebudou všechny budovy v Číně, a dokonce i na celém světě již jen čtvercem na mapě, ale řadou trojrozměrných modelů,“ slibují Číňané podle agentury Reuters.

První čínská soukromá společnost dosáhla oběžné dráhy

Věda a školy

Zařízení má hrát důležitou úlohu při geodézii a mapování půdy, výstavbě měst a venkova, rovněž bude napomáhat statistickému výzkumu. Mohlo by se uplatnit i v oblasti civilní navigace.

Hlavními uživateli satelitu Gaofen-7 budou ministerstvo přírodních zdrojů, ministerstvo bydlení a rozvoje měst a venkova a lidé z tamního Národního statistického úřadu.

Další experimentální družice

Na svou oběžnou dráhu byl satelit na pozorování Země vypuštěn z nosné rakety Dlouhý pochod 4B, která jej tam dopravila. Prostřednictvím téže nosné rakety byly do vesmíru vyslány i tři další komerční a vědecké experimentální družice, a to včetně jedné speciálně vyvinuté pro africký stát Súdán.

Samotný projekt Gaofen započal v roce 2010. Družice Gaofen-1 byla uvedena do provozu v dubnu 2013.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám