Hlavní obsah

Čína chce vybudovat nejvýkonnější urychlovač částic na světě

Novinky,

Čínský institut fyziky vysokých energií, výzkumný ústav sídlící v Pekingu, plánuje v příštím desetiletí vybudovat urychlovač částic. Nacházet by se měl východně od hlavní metropole, a to v městské prefektuře Čchin-chuang-tao. Číňané věří, že bude pětkrát výkonnější než velký hadronový urychlovač v Evropě, konkrétně ve švýcarském centru CERN.

Čína chce vybudovat nejvýkonnější urychlovač částicVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Zařízení pojmenované zatím Circular Electron Positron Collider má být umístěno ve 100 kilometrů dlouhém podzemním tunelu. Urychlovač bude vypadat jako dvojitý kruh, ve kterém budou odděleně a v opačných směrech proudit elektronové a pozitronové paprsky.

Čínští odborníci již mají návrh svého nového přístroje a plánují nejprve vytvořit jeho prototyp. Stavba daného reálného urychlovače by měla začít v roce 2022.

Pokud bude projekt úspěšný, hodlají podle agentury Reuters výzkumníci postavit i takzvaný superurychlovač, ve kterém bude docházet ke srážkám elektronů a pozitronů. Vědci předpokládají, že urychlovač by potenciálně mohl vygenerovat více než milion Higgsových bosonů a dalších částic, jako jsou bosony W a Z.

Higgsův boson

Co je vlastně onen Higgsův boson? Je to hmotná skalární elementární částice. Hraje stěžejní roli ve vysvětlení původu hmotnosti ostatních elementárních částic, zejména rozdílu mezi nehmotným fotonem a velmi těžkými bosony W a Z. Poprvé jej předpověděl v roce 1964 britský fyzik Peter Higgs, který rozpracoval myšlenky s Philipem Andersonem a nezávisle několika dalšími odborníky.

V červenci 2012 byl v Evropském středisku jaderného výzkumu (CERN) v Ženevě objeven nový boson, jehož vlastnosti jsou konzistentní právě s Higgsovým. Objevu bylo dosaženo díky speciálním parametrům urychlovače LHC (Large Hadron Collider).

Foto: FJFI ČVUT

Tunel urychlovače LHC v CERNu ve švýcarské Ženevě

Novinky již psaly, že švýcarský urychlovač LHC je mimo jiné schopen vytvořit v laboratoři podmínky odpovídající těm, které panovaly ve vesmíru pouhých několik mikrosekund po velkém třesku. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám