Hlavní obsah

Čeští vědci se podíleli na testu prokazujícím koronavirus

– Praha

Čeští vědci se podíleli na vývoji nové diagnostické soupravy, která spolehlivě prokazuje přítomnost nového koronaviru v těle nemocných. Informovala o tom Markéta Růžičková z kanceláře Akademie věd ČR. Koronavirus s označením 2019-nCoV už si vyžádal více než 600 mrtvých a nakazilo se jím přes 30 000 lidí převážně v Číně, kde se nová nemoc koncem loňského roku objevila.

Foto: ČTK/AP

Nový koronavirus 2019-nCoV na ilustračním obrázku

Článek

Diagnostickou soupravu vyvinula švédská společnost TATAA Biocenter ve spolupráci s laboratoří genové exprese Biotechnologického ústavu AV ČR a maltskou nemocnicí Saint James Hospital. V této nemocnici se již nový test používá při testování pacientů a zájem o něj projevil také Mezinárodní Červený kříž.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Pro rozsáhlé použití v Číně je ale test ve své nynější podobě příliš drahý. „Testovací souprava bude použita jako odrazový můstek neboli reference pro vývoj a ověření levných testů,” uvedl Mikael Kubista, vedoucí Laboratoře genové exprese Biotechnologického ústavu AV ČR.

Koronavirus 2019-nCoV patří do čeledi Coronaviridae. Jedná se o čeleď virů, které způsobují respirační onemocnění u zvířat a lidí. Způsobují běžné obtíže, jako je nachlazení a kašel, dýchací potíže, teploty. Jsou ale také původcem smrtících chorob SARS či MERS.

Obyvatelé Wu-chanu musejí úřadům denně hlásit svou teplotu

Svět

První prokázaný výskyt nového typu koronaviru v čínském Wu-chanu byl potvrzen zhruba před třemi měsíci, jeho šíření se dosud nepodařilo zastavit.

Laboratoř genové exprese Mikaela Kubisty, která vznikla při Biotechnologickém ústavu AV ČR, je v Evropě přední akademickou laboratoří. Pracuje na několika projektech základního výzkumu v oblasti vývojové biologie a kmenových buněk a také na aplikovaných projektech v oblasti rakoviny a neurologického výzkumu. Vyvíjí rovněž metody a aplikace pro analýzu nukleových kyselin.

Reklama

Výběr článků

Načítám