Hlavní obsah

Čeští vědci popsali opomíjené původce dětských infekcí kůže. Přenášejí se z morčat

– Praha

Vědci z Česka přispěli k objasnění nárůstu kožních infekcí přenesených z morčat nejen na děti. Popsali také několik dosud nesprávně identifikovaných patogenů, což může lékařům pomoci tato onemocnění lépe odhalit. Výsledky výzkumu publikoval časopis Fungal Diversity. Mezinárodní tým vedl Vít Hubka z Mikrobiologického ústavu Akademie věd ČR a Univerzity Karlovy v Praze.

Foto: Profimedia.cz

Morče domácí (Cavia porcellus)

Článek

Infekce morčat se podle AV ČR v posledních 10 až 15 letech v Evropě masivně rozšířily. Druh patogenů Trichophyton benhamiae se stal nejběžnějším původcem zánětů kůže přenesených ze zvířat na lidi. K nárůstu případů dochází pravidelně po Vánocích – morčata jsou oblíbeným dárkem.

U člověka se projeví vždy

Zatímco u zvířat bývá infekce způsobená T. benhamiae patrná jen u mláďat a oslabených jedinců, u člověka se projeví vždy.

„Patogen tvoří tři hlavní odlišné populace. Dvě jsou severoamerického původu, zatímco třetí, klonálně se šířící, způsobuje epidemii v Evropě. Data však ukazují, že se šíří i do mimoevropského prostoru, například do Japonska, kde je také rozšířená obliba chovu drobných hlodavců,” podotkl Miroslav Kolařík z Mikrobiologického ústavu.

Češi domácí mazlíčky nešidí, za dárky pro ně utratí jako za členy rodiny

Finance

Vědci zřejmě poodhalili, proč se evropská populace šíří úspěšněji než ostatní populace v komplexu T. benhamiae. „Podařilo se nám objevit několik látek pravděpodobně zodpovědných za vysokou infekčnost tohoto patogenu,” řekla spoluautorka výzkumu Adéla Čmoková. Na přesnějším objasnění jevu výzkumníci dále pracují.

Nové druhy patogenů

Vědci současně zjistili, že před rokem 2000 infekce morčat a dalších podobných hostitelů vyvolávaly i zcela nové druhy rodu Trichophyton. Ty však byly mylně považovány za druh T. benhamiae a nikdo se jim dosud detailně nevěnoval. Tyto sesterské druhy T. benhamiae ovšem stále způsobují zhruba pětinu infekcí morčat, králíků a dalších zvířat a bývají nesprávně diagnostikovány jako T. benhamiae. V asijských zemích podle Akademie věd představují nejběžnější patogeny.

„Popsat nový, klinicky významný houbový patogen, je vzácný moment. V této studii se nám podařilo popsat dokonce tři,” vypíchl Kolařík.

V Japonsku objevili nový kmen koronaviru

Svět

Výzkum infekcí kůže navazuje na dlouhodobou epidemiologickou studii mapující dermatomykózy v Česku. Mikrobiologický ústav AV ČR na ní spolupracuje s řadou klinických pracovišť.

„Právě tato studie umožnila získání velkého množství kmenů, které posloužily jako základ pro studium genetické diverzity komplexu druhů příbuzných T. benhamiae,” vysvětlil šéf týmu Vít Hubka.

Vzácný syndrom, který hrozí dětem po covidu, už je i v Česku

Koronavirus

Díky spolupráci se zahraničními výzkumníky se výsledky podařilo zasadit do globálního kontextu. Podle Hubky práce obsahuje bohatou obrazovou dokumentaci patogenů a příznaků infekcí, nabízí nástroje pro diagnostiku i sledování infekcí v praxi. Může to podle něj přispět i k přísnější kontrole chovů.

Čmoková dodala, že tým se nyní zaměřuje i na mykózy přenášené z ježků, jejichž obliba mezi chovateli stoupá. „V souvislosti s tím ale také narůstá infekce u lidí patogenem T. erinacei, který je pro tato zvířata typický podobně jako T. benhamiae pro morčata,” uzavřela vědkyně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám