Hlavní obsah

Čeští vědci podali rekordní počet patentů, za Evropou ale zaostávají

Praha

Úřad průmyslového vlastnictví (ÚPV) zaznamenal loni rekordní počet patentových přihlášek. Čeští vědci přišli pro 984 registrací. Nejvíce patentů zaznamenaly obory organické chemie, skladování, lékařství a dopravy. Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) však čeští vědci zaostávají za ostatními státy Evropy.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Budova Úřadu průmyslového vlastnictví v Praze

Článek

Loňský počet patentových přihlášek představuje ve srovnání s předešlým rokem nárůst o 13 procent. Zároveň to je nejvíc za posledních 20 let, informoval v úterý ÚPV.

Výrazně aktivní jsou hlavně české univerzity, které se na počtu patentů podílejí jednou čtvrtinou. "Je potěšující zjistit, že právě univerzity jsou v oblasti patentů stále aktivnější. Oproti roku 2012 jsme od vysokých škol zaznamenali 30procentní nárůst přihlášek vynálezů a užitných vzorů," prohlásil předseda ÚPV Josef Kratochvíl.

Přestože se počet patentů v České republice stále zvyšuje, v počtu patentových přihlášek čeští vynálezci podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) za ostatními evropskými státy nadále zaostávají.

Za posledních deset let sice čeští vědci podali u Evropského patentového úřadu (EPO) 1211 patentových přihlášek, jde však o 0,09 procenta z celkového počtu přihlášek u evropského úřadu. Nejvíce patentů putovalo na konci loňského roku v ČR do organické chemie, dopravy a skladování a lékařství. Informoval o tom v úterý Karel Eliáš z ČSÚ.

Meziročně se ale například zvýšil počet patentových přihlášek z high-tech oborů, a to o 36 procent díky mikroorganickému a genetickému inženýrství. Tvoří více než polovinu.

Za 19 let Česko získalo 55 tisíc patentů

Češi se podle ČSÚ nacházejí v počtu podaných patentových přihlášek hluboko pod průměrem celé evropské osmadvacítky. A to i přesto, že počet patentových přihlášek z ČR oproti roku 2004 u evropského úřadu dvakrát vzrostl.

Například Rakušané podali v posledních deseti letech u EPO téměř 15 tisíc přihlášek a Němci dokonce téměř 256 tisíc. Loni nahlásily české subjekty u evropského úřadu 14 patentů na milión obyvatel, evropský průměr je přitom 129 přihlášek/milión obyvatel.

Za posledních 19 let bylo v ČR uděleno pro tuzemsko téměř 55 tisíc patentů. Ke konci loňského roku jich platilo ještě 30,6 tisíce. Evropské patenty ověřené pro ČR tvoří až 75 procent. V Česku patří více než polovina platných patentů podnikům. Nejvýznamnějším regionem z hlediska počtu patentových ochran je stále Praha.

Reklama

Výběr článků

Načítám