Hlavní obsah

Čeští archeologové v Egyptě objevili tělo vysokého hodnostáře

– Praha

Čeští archeologové v uplynulých dnech objevili v egyptském Abúsíru poblíž Káhiry kostru vysokého hodnostáře z doby vlády faraonů páté dynastie, tedy z období 2500 až 2350 let před naším letopočtem.

Foto: Martin Frouz, Český egyptologický ústav FF UK v Praze

Ostatky vysokého egyptského hodnostáře, nalezené v Abúsíru poblíž Káhiry.

Článek

Jeho jméno zatím neznají, předpokládají ale, že šlo o významného člena rodiny královských úředníků, z nichž jeden měl za manželku princeznu Šeretnebtej, jejíž hrob našli před dvěma lety. O novém nálezu informoval internetový časopis Forum Univerzity Karlovy.

Pohřební komora a zapečetěný sarkofág archeologové otevřeli 19. března za přísných bezpečnostních podmínek. "Jednalo se o nedotčenou pohřební komoru, takže bylo třeba zajistit, aby nedošlo k narušení statiky podzemní struktury, nebyly porušeny nálezy a byla provedena jejich co nejpřesnější dokumentace," sdělil webu iForum vedoucí české egyptologické mise Miroslav Bárta.

Foto: Martin Frouz, Český egyptologický ústav FF UK v Praze

Nedotčenou pohřební komoru s ostatky staroegyptského hodnostáře nalezli čeští archeologové v jedné šachtě.

Češi se vrátili do lokality pyramidového pole v Abúsíru po zimní přestávce v březnu. Nedotčenou pohřební komoru s ostatky staroegyptského hodnostáře nalezli v jedné šachtě české archeologické koncese.

Na jižním konci pohřební komory byly podle archeologů v dřevěné skříňce čtyři kamenné nádoby na mumifikované vnitřní orgány a uvnitř sarkofágu ležel starší muž s četnými ozdobami z fajánse a s holí, odznakem svého postavení. Nalezené mumifikované tělo by měli v dalších týdnech analyzovat odborníci z Národního muzea v Praze.

Foto: Martin Frouz, Český egyptologický ústav FF UK v Praze

V dřevěné skříňce byly objeveny čtyři kamenné nádoby na mumifikované vnitřní orgány a uvnitř sarkofágu ležel starší muž s četnými ozdobami z fajánse a s holí, odznakem svého postavení.

Loni na podzim archeologové v čele s Bártou objevili v Abúsíru unikátní hrobku královského lékaře jménem Šepseskafanch, který vedle dalších funkcí zastával posty v několika slunečních chrámech v době 5. dynastie.

Díky tomuto nálezu se Češi dostali i na šestou příčku deseti nejvýznamnějších archeologických objevů roku 2013. Jejich žebříček sestavil archeologický časopis Heritage Daily.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám