Hlavní obsah

Česká technologie vyrábějící vodu ze vzduchu vyhrála na Expo cenu za nejlepší inovaci

Systém S.A.W.E.R., který byl vyvinutý na půdě Českého vysokého učení technického (ČVUT) v Praze, dokáže speciálním způsobem vyrobit vodu ze vzduchu. Na aktuální výstavě Expo 2020 v Dubaji získali vývojáři ocenění přímo od tamního šejka. Expo ve čtvrtek 31. března končí, systém však ve Spojených arabských emirátech (SAE) zůstává pro svůj akademický i obchodní potenciál.

Foto: UCEEB ČVUT

Systém S.A.W.E.R. může vyrobit vodu i na poušti.

Článek

Česká inovace se prosadila mezi několika tisíci dalšími, které v Dubaji prezentovalo takřka 500 finalistů ze zhruba 200 zemí.

S.A.W.E.R. je unikátní technologie, která umí vyrobit vodu ze vzduchu, a to i při nízké vlhkosti – např. i uprostřed pouště. Verze, která byla představena v českém pavilonu na Expo, dokáže vyrobit přes 1000 litrů vody denně.

Český systém na výrobu vody ze vzduchu je v SAE v ostrém provozu

Věda a školy

Jako nejlepší inovaci ji v závěru výstavy ocenila místní vládní organizace pod záštitou dubajského vládce a premiéra SAE šejka Muhammada bin Rašída Maktúma. Systém tam rovněž získal druhé místo v soutěži amerického časopisu Exhibitor.

Foto: UCEEB ČVUT

Systém S.A.W.E.R.

„Jedná se o inovaci, která bez nadsázky může pomoci lidem z celého světa. Tento neobyčejný mezinárodní úspěch kolegům nesmírně přeji a děkuji jim za šíření dobrého jména ČVUT, jmenovitě pak docentu Tomáši Matuškovi,“ okomentoval to rektor dané univerzity Vojtěch Petráček.

Zdokonalení a zmenšení zařízení

Tuzemští experti systém nadále zdokonalují. V současnosti pracují na vylepšené verzi, která bude odolávat chladu a bude použitelná i pro armádní účely.

Zároveň pracují na zmenšení systému, aby z nynějšího kontejneru bylo v budoucnu možné použít předmět o velikosti třeba obyčejné lahve.

Show o Alfonsi Muchovi vidělo na světové výstavě Expo v Dubaji 2000 lidí

Kultura

S.A.W.E.R. (solar-air-water-earth-resources) navrhl pro prezentaci na prvním Expo v arabském světě generální komisař účasti ČR Jiří F. Potužník v roce 2017.

Díky týmu Univerzitního centra energeticky efektivních budov (UCEEB) ČVUT se z něj v následujících čtyřech letech stala skutečná a funkční technologie.

Čeští studenti usilují o vítězství v prestižní soutěži. V Buštěhradě vyroste Firstlife

Tipy a trendy

„Je vidět, že i malé výzkumné centrum v České republice umí zazářit na světové úrovni,“ poznamenal Jakub Dytrich z centra UCEEB, které sídlí v Buštěhradě.

Reklama

Výběr článků

Načítám