Hlavní obsah

Češi jednají s Brazilci o spolupráci v letectví a kosmonautice

Právo, ťas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Technologické dny agentury CzechInvest, které začaly včera v Brazílii, pomůžou odstartovat česko-brazilskou spolupráci v oblasti výzkumu kosmu a leteckého průmyslu. České firmy budou během tohoto týdne vyjednávat například s třetím nejvýznamnějším výrobcem letadel na světě Embraer, aby jeho zástupce seznámili s nabídkou českých výrobků, které se v podobných aplikacích již jinde ve světě používají.

Článek

Další jednání o spolupráci České republiky a Brazílie na vývoji technologií pro výzkum vesmíru se budou konat v technologickém vývojovém centru INPE. Průmyslová delegace se také seznámí se stavem vývoje raketové technologie přímo v brazilském centru pro vysílání raket Alcantara.

„Brazílie patří k zemím, na které se prioritně zaměřuje obchodní diplomacie České republiky. Spolu s Indií a Čínou patří k nejrychleji rostoucím ekonomikám světa a má tedy vysoký potenciál pro navázání vzájemných obchodních kontaktů a jejich další prohlubování do budoucna. Česká mise se během technologických dnů zaměří zejména na hledání možností spolupráce v oblasti leteckého a kosmického průmyslu, tedy oborů, které mají v obou našich zemích dlouholetou tradici,“ říká Miroslav Křížek, generální ředitel agentury CzechInvest.

Z Brazílie se nenápadně stává kosmická velmoc

Brazílie chce být nezávislá na zahraničí při realizaci vlastních vesmírných aktivit.  Brazilci vyrobili a provozují satelity - samostatně i ve spolupráci třeba s Čínou nebo Francií. Jsou velmi vyspělí ve využívání dat z dálkového průzkumu země, například aplikací pro sledování ekologického stavu Amazonie. Provozují vlastní raketovou základnu, která má díky vzdálenosti jen 2 stupně od rovníku nejvýhodnější geografickou pozici na světě. Na ní Brazilci provádějí testy vlastních raketových nosičů, ale využívat ji mohou i zahraniční partneři.

V oblasti vývoje technologií pro vesmírný výzkum dosahují jak Česká republika, tak Brazílie špičkových výsledků. Čeští odborníci umí vyvinout různorodá vědecká zařízení a senzory pro průzkum vesmíru. Český průmysl, především společnosti spojené v České vesmírné alianci, se úspěšně účastní tendrů Evropské vesmírné agentury, kde vyvíjejí elektroniku, součástky pro elektroniku, software a další elementy evropských vesmírných programů – včetně satelitních systémů pro určování pozice.

Jak navázat bližší spolupráci

Průniky v dosud samostatně realizovaných aktivitách a příležitosti pro navázání blízké spolupráce budou po celý tento týden hledat na české straně zástupci Czech Space Alliance, AVX, Iguassu Software Systems nebo agentury CzechInvest. Za Brazilce se Technologických dnů zúčastní například Brazilská vesmírná agentura (AEB), APEX Brazil – Brazilská agentura pro podporu obchodu a investic, INPE – Národní institut pro vesmírný výzkum, CLA – vývojové centrum brazilských raket nebo výrobce letadel Embraer.

Czech Space Alliance a zástupci brazilských vesmírných aktivit budou o možnostech společných projektů jednat přímo na kosmické základně Alcantara, odkud Brazílie vysílá testovací rakety, a v technologických centrech  INPE a DCLA v Sao Jose dos Campos, kde se implementuje velká část brazilského vesmírného plánu. „V centrech, která v rámci Česko-brazilských technologických dnů navštívíme, Brazilci integrují a testují vlastní i zahraniční satelity, vyvíjí kontrolní systémy a raketové nosiče nebo tu zpracovávají data z dálkového průzkum země. Se všemi našimi potenciálními partnery budeme během celého týdne porovnávat zkušenosti a potřeby tak, abychom identifikovali možnosti spolupráce do budoucna,“ vysvětluje Petr Bareš, prezident Czech Space Alliance.

Česko-brazilské technologické dny se konají od 22. do 25. listopadu 2010. Na organizaci se podílí agentura CzechInvest, Ministerstvo zahraničních věcí ČR a česká ambasáda v Brazílii. České technologické dny jsou projektem mezinárodní spolupráce v oblasti vědy a techniky, vedle Brazílie se v minulosti se uskutečnily třeba s Japonskem, kde byla podepsána dohoda o spolupráci mezi Českou vesmírnou aliancí a japonskou JASPA, dále také Izraelem, Taiwanem, Koreou, Singapurem, Malajsií, Švýcarskem, Mexikem nebo Argentinou. Více informací o Českých technologických dnech najdete zde.

Reklama

Výběr článků

Načítám