Hlavní obsah

Britům se podařilo vyrobit modré zlato

Právo, BBC, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britským vědcům se podařilo upravit zlato tak, že dokážou libovolně určit jeho barvu. Vytvářením mikroskopických vzorců na jeho povrchu jsou schopni měnit nejen odstíny jeho tradiční žluti, ale dovedou udělat i modrý, rudý, zelený nebo jinak barevný kov.

Foto: Profimedia.cz

Zlaté cihly už v budoucnu nebudou muset být nutně žluté.

Článek

„Je to poprvé, co byla tímto způsobem změněna viditelná barva kovu,“ řekl profesor Nikolaj Želuděv, který výzkum vede. Na vysvětlenou dodal: „Barvy předmětů, které vidíme kolem sebe, jsou určovány interakcí světla s těmito objekty. Věc, která odráží červené světlo a pohlcuje jiné jeho vlnové délky, se tak bude lidskému oku jevit jako červená.“

Mikroskopické vzorce dokážou měnit způsob, jimiž zlato pohlcuje a odráží světlo. Tím mění i barvu, kterou vnímáme.

„Po vyražení vzorců o velikosti pouhých sta nanometrů jsme zjistili, že dokážeme řídit to, jaké vlnové délky světla kov pohlcuje a jaké odráží,“ popsal Želuděv postup svého týmu pro nanofotoniku a metamateriály, který působí na Southampton University.

Nový postup však lze použít i u jiných kovů, u stříbra stejně jako u hliníku.

Želuděv chce novou technologii rozpracovat tak, aby byla použitelná v klenotnictví. Profesor rovněž doufá, že jeho objev bude možné použít i pro ochranu bankovek, jejichž kovové prvky patří k nejobtížněji napodobitelným.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám