Hlavní obsah

Badatelé na celém světě ročně publikují 2,5 miliónu článků o vědě a výzkumu

Právo, Petr Kotek

Ve 25 000 odborných časopisech a sbornících z konferencí každoročně na celém světě vyjde kolem 2,5 miliónu článků o výzkumu. Pouze 15–20 % z nich je v současnosti k dispozici ve volně přístupných archivech nebo v časopisech s otevřeným přístupem. Zbytek je dostupný jen prostřednictvím programů, kdy zájemce za přečtení článku musí zaplatit, nebo po uhrazení předplatného za odběr publikace.

Článek

Zpřístupnit zdarma alespoň ty výsledky, ke kterým dospěli evropští vědci při výzkumných projektech financovaných z prostředků EU, chce infrastruktura OpenAIRE (Open Access Infrastructure for Research in Europe – infrastruktura pro otevřený přístup k výsledkům výzkumu v Evropě), jejíž provoz zahájila včera Evropská komise na univerzitě v belgickém Ghentu.

Infrastruktura poskytne síť volně přístupných archivů a nabídne on-line přístup zdarma ke znalostem, které vyprodukovali vědci na základě grantů ze sedmého rámcového programu (7. RP) a od Evropské rady pro výzkum (ERV).

Jde zejména o oblasti zdraví, energie, životního prostředí, části oblastí informačních a komunikačních technologií a výzkumných infrastruktur a dále společenských a humanitních věd.

Pacienti se vzácným onemocněním se tak například budou moci informovat o výsledcích nejnovějšího lékařského výzkumu, vědcům infrastruktura umožní vyhledat aktuální informace ve svém oboru v reálném čase.

Infrastruktura OpenAIRE by mohla v pozdější fázi zpřístupnit všechny vědecké dokumenty a údaje vytvořené vědci za pomoci unijních financí. Od roku 2007, kdy byl 7. RP zahájen, bylo finančně podpořeno asi 10 000 projektů.

Další informace o OpenAIRE jsou k dispozici zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám