Hlavní obsah

Až tragédie ukázala, že požární alarm děti vůbec nevzbudí. Funguje ženský hlas

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britští vědci zjistili, že hlásič požáru nemusí děti probudit. Experiment ukázal, že jen sedm z 34 testovaných dětí ve věku od dvou do 13 let běžný požární alarm vytrhl ze spánku. Zajímavostí však je, že dívky se vzbudily všechny. Na studii spolupracovala Dundee University s hasičským a záchranným sborem v hrabství Derbyshire. Nyní výzkumníci vyvinuli alarm nový.

Vědci zjistili, že děti nevzbudí požární alarmVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Dětská mysl prý není podle nich naprogramovaná na rozpoznávání digitálních varovných zvuků. Proto příliš nereaguje na standardní alarmy, jak informoval server BBC.

Podnětem k výzkumu bylo neštěstí, které se odehrálo v roce 2012 v rodinném domě v Derby. Děti neslyšely požární hlásič a spaly dál. Všech šest tehdy zahynulo.

Nejúčinnější má být ženský hlas

Každé z 34 dětí absolvovalo test šestkrát u sebe doma. Celkem 27 z nich zůstalo spát při všech šesti pokusech. Alespoň jednou se vzbudilo sedm dívek.

Vstávejte, v domě hoří!

Jak tedy děti v případech nouze více ochránit? „Především chlapce je těžké probudit. Domníváme se ale, že by mohli dobře reagovat na lidský, zejména ženský hlas,“ řekl dle agentury Reuters jeden z výzkumníků Niamh Nic Daeid.

Testování nového prototypu

Běžné požární alarmy mají frekvenci kolem 3000 Hz, u nového prototypu, na kterém Daeid s kolegy pracuje a který budou testovat, klesne na 520 Hz. Na ni by děti měly reagovat lépe. Nový alarm s nižší frekvencí zní jako ženský hlas a navíc říká: „Vstávejte, v domě hoří!“

Testovaný reproduktor má sílu 85 decibelů a dosah tři metry. Zatím tedy nemůže být plnohodnotným konkurentem běžných hlásičů, při prvních testech u dětí však měl stoprocentní úspěch. Vědci jej plánují otestovat u pětistovky rodin.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám