Hlavní obsah

Archeologové v Egyptě objevili asi 2000 let staré hrobky

Káhira

Tři hrobky, jejichž stáří se odhaduje na 2000 let, objevili archeologové v oblasti Al-Kamin al-Sahrawi v egyptské provincii Mínjá, oznámila ve středu agentura AFP. Oblast se nachází jižně od metropole Káhiry. V hrobkách se našly sarkofágy, kamenné rakve a úlomky keramiky. Objev podle egyptského ministerstva památek dokazuje, že v oblasti bylo velké pohřebiště.

Foto: Profimedia.cz

Sarkofág, jehož část byla vymodelována do tvaru lidského obličeje.

Článek

V jedné z hrobek, do které se archeologové dostali úzkou šachtou, byly nalezeny čtyři sarkofágy, jejichž část byla vymodelována do tvaru lidského obličeje. V další se našlo šest schránek pro uložení ostatků, včetně jedné pro dítě.

Keramické úlomky, které se na místě našly, podle archeologů vznikly někdy v období mezi vládou 27. dynastie, která byla založena v roce 525 před naším letopočtem, po řecko-římské období, jež trvalo od roku 332 před naším letopočtem do 4. století našeho letopočtu.

Foto: Profimedia.cz

Hrobky jsou staré asi 2000 let.

Ali al-Bakry, šéf archeologického týmu uvedl, že jedna z hrobek obsahuje kosti. Odborníci se domnívají, že to jsou ostatky "mužů, žen a dětí různého věku".

„Tyto hroby jsou podle našeho názoru součástí velkého pohřebiště pro početné město,  nikoli vojenskou posádku, jak se někteří vědci domnívají," řekl Ali al-Bakry.

Archeologové v oblasti pokračují v práci.

Reklama

Výběr článků

Načítám