Hlavní obsah

Archeologové v Egyptě našli mumie se zlatými jazyky

– Alexandrie

Nedaleko Alexandrie v severním Egyptě objevili archeologové 2000 let staré mumie, jimž byly do úst vloženy zlaté amulety ve tvaru jazyka. S odvoláním na egyptské ministerstvo památek o tom napsal zpravodajský web BBC.

Foto: EPA-EFE/ES, Profimedia.cz

Mumie nejsou v příliš dobrém stavu, zlatý amulet v místě jazyka je ale zachovalý.

Článek

Mumie, které nejsou dobře zachované, byly nalezeny v 16 skalních hrobkách v areálu chrámu Taposiris Magna. Objevil je tým archeologů z Egypta a Dominikánské republiky. Podle něj byly mumiím do úst vloženy zlaté amulety ve tvaru jazyka, aby v posmrtném životě mohly promluvit před soudem boha Usira (řecky Osiris).

V Egyptě našli 3000 let staré rakve. Odkryli i prastarý chrám neznámé královny

Věda a školy

Starověcí Egypťané věřili, že Usir je bohem podsvětí a soudcem mrtvých. Tento bůh byl podle archeoložky Kathleen Martínezové rovněž zobrazen na pozlacené kartonáži, materiálu vyrobeném z vrstev sádry, lnu a lepidla, jedné z mumií. Kartonáž přitom podle ní tuto mumii pokrývala jen částečně.

Hlavu další mumie zdobila kartonáž s korunou, kobrou a rohy. Na hrudi měla mumie dekoraci ve tvaru náhrdelníku, ze kterého visela hlava sokola – symbol boha Hora.

Foto: EPA-EFE/ES, Profimedia.cz

Mumie nejsou v příliš dobrém stavu, zlatý amulet v místě jazyka je ale zachovalý.

Vedoucí památkového úřadu v Alexandrii Chálid abú Hamd uvedl, že při misi v Taposiris Magna byla rovněž objevena pohřební maska ženy, osm zlatých plátů ze zlatého věnce a osm mramorových masek z řecko-římské doby.

Podle ministerstva památek bylo dříve v chrámu nalezeno několik mincí se jménem a portrétem královny Kleopatry VII.

Kaple v Nymburce odhalila podzemí

Cestování

Kleopatra VII., známá většinou jen pod jménem Kleopatra, byla poslední vládkyní z řecky mluvící dynastie Ptolemaiovců. Egyptu vládla v období let 51 až 30 před naším letopočtem. Její sebevraždou po dobytí země Římem skončila vláda Ptolemaiovců.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám