Hlavní obsah

V Žižkově rodišti zkoumají neznámou středověkou studnu

Právo, Lucie Kándlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihočeští archeologové po téměř sto letech znovu zkoumali objekt u Mikšova dvorce v Trocnově na Českobudějovicku. Tentokrát se v údajném rodišti Jana Žižky zaměřili na studnu, která je zde pravděpodobně od 14. století.

Foto: Zuzana Thomová

Do studny pocházející ze 14. století se spustil zkušený speleolog František Krejča.

Článek

Nejprve ze studny museli dobrovolní hasiči z Borovan odčerpat tisíce litrů vody.

Poté se do historického podzemí spustil na laně zkušený speleolog František Krejča, který se snažil studnu, o které jihočeští archeologové nevědí téměř nic, podrobně zdokumentovat.

Na helmě měl připevněnou kameru a pomalu se dostával na dno studny, které se podle nejnovějších měření nachází v hloubce šesti a půl metru.

Studna není technicky narušena, pouze v horní části jsou otvory po vypadaných kamenech.
Zuzana Thomová, archeoložka Jihočeského muzea

„Studna byla vystavěna zřejmě ve 14. století. Vůbec ji ale nemáme zdokumentovanou. Máme pouze keramiku v depozitáři, ale o nálezových okolnostech, o studni jako takové, nevíme vůbec nic,“ uvedla Zuzana Thomová, archeoložka Jihočeského muzea v Českých Budějovicích.

Foto: Zuzana Thomová

Nejprve ze studny museli dobrovolní hasiči odčerpat tisíce litrů vody.

Studna nebyla desítky let čištěna a na dně byly zachyceny spadané větve a další materiál z okolního terénu.

„Nedošlo tak k archeologickým nálezům keramického ani jiného materiálu. Studna není technicky narušena, pouze na některých místech, obzvláště v horní části, jsou otvory zřejmě po vypadaných kamenech,“ řekla po prvních průzkumech Thomová.

Postupný výzkum od roku 1921

Archeologické výzkumy Mikšova a Žižkova dvorce a celého areálu památníku Jana Žižky z Trocnova probíhají s přestávkami již od roku 1921. Úplně prvním badatelem byl borovanský rodák, právník a historik Jiří Petřík.

„Svůj výzkum tehdy Petřík zahájil na místě údajné studánky Jana Žižky, která se nakonec ukázala jako studna o průměru sto sedmdesát pět centimetrů a hloubce devět metrů. Ve výplni této studny bylo nalezeno velké množství keramiky, kterou bylo možné datovat od 14. do 17. století,“ vrátila se do historie jihočeská archeoložka.

Foto: Zuzana Thomová

Studna je hluboká šest a půl metru.

Dodnes tyto nálezy tvoří základ fondu Trocnov, část byla použita při tvorbě nové expozice a zbytek je uložen v depozitářích Jihočeského muzea.

Připraví se 3D model studny

Do měsíce po archeologickém průzkumu vznikne 3D model studny, který lidé uvidí v trocnovské expozici a bude také součástí připravovaného středověkého skanzenu.

Foto: Zuzana Thomová

Studna pochází ze čtrnáctého století.

Počátky založení Trocnova spadají do druhé poloviny čtrnáctého století. Jan Žižka statky údajně prodal v roce 1378 a od té doby až do roku 1425 byly v rukou pánů z Dvorce, kteří je pronajímali sedlákům. V roce 1484 byly prodány augustiniánskému klášteru v Borovanech.

Po jeho zániku v roce 1579 se Trocnov stal součástí rozsáhlého panství Rožmberků a v průběhu sedmnáctého století všechny statky zanikly.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám