Hlavní obsah

Planetka hledá jméno. Poraďte nám, žádají vědci veřejnost

New York

Trojice amerických vědců žádá veřejnost o pomoc s výběrem jména pro planetku na okraji sluneční soustavy. Odborníkům je známa pod označením 2007 OR10 již téměř 12 let, zatím se ale nerozhodlo, jak ji nazývat. Vesmírný objekt s průměrem více než 1000 km má zhruba poloviční velikost oproti Plutu (v roce 2006 překlasifikovaném na trpasličí planetu) a je to největší zatím nepojmenované těleso ve sluneční soustavě.

Foto: Profimedia.cz

Umělecká ilustrace povrchu 2007 OR10, největšího známého nepojmenovaného objektu ve sluneční soustavě

Článek

Vědci dávají v internetovém hlasování na výběr mezi třemi jmény: Gonggong, Holle nebo Vili.

Gonggong je jméno čínského boha vody s rudými vlasy a ocasem připomínajícím hada. Holle je německá pohádková postava, patronka plodnosti, žen a znovuzrození. Vili je zase postavou severské mytologie, jeden z bratrů boha Ódina.

Možná jde o trpasličí planetu, zatím to však není oficiální.

Hlasování skončí 10. května, následně vědci zašlou vítězný návrh Mezinárodní astronomické unii (IAU). Informoval o tom americký list The New York Times.

Sněhurka to není

Objevitelé dali původně tělesu přezdívku Sněhurka, protože předpokládali, že jeho povrch je pokrytý ledem a bude tedy zářivě bílý. Při pozdějších pozorováních však zjistili, že je objekt rudý, a od původního jména ustoupili.

Podle názoru vědců je těleso nejspíš trpasličí planetou (jako právě Pluto), nicméně IAU jej tak zatím oficiálně neoznačila. Nachází se za oběžnou dráhou Neptunu v takzvaném Kuiperově pásu a kolem Slunce oběhne jednou za 549 let.

Pojmenování vesmírných těles má jasně určená pravidla. Planety a další objekty v této části sluneční soustavy s podobnými oběžnými drahami musejí nést jména mytologických postav, které jsou spojeny se stvořením.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám