Hlavní obsah

Komplikace při cestě z Antarktidy. České expedici musela pomoci argentinská armáda

Novinky,

Expedice brněnské Masarykovy univerzity (MUNI) na základnu J. G. Mendela na ostrově Jamese Rosse v Antarktidě se při návratu zdržela. Přestože mělo 13 členů výpravy základnu opustit mezi 22. a 26. únorem, podařilo se to až 2. března za pomoci argentinské armády. Odjezd z ostrova zkomplikovalo počasí, které znemožnilo dopravu původně domluvenou lodí chilského námořnictva. Novinkám to sdělila Ema Wiesnerová z tiskového odboru MUNI.

Foto: Masarykova univerzita

Mendelova polární stanice na ostrově Jamese Rosse, který se nachází východně od nejsevernějšího výběžku Antarktického poloostrova.

Článek

Zpáteční cesta vědců z ostrova Jamese Rosse v Antarktidě se podle vedoucího expedice Daniela Nývlta zkomplikovala špatným počasím na konci února.

Množství nakupeného mořského ledu a ledových ker v zálivu Erebus a Terror a ve východním ústí průlivu Antarctic neumožnilo spolu se silným větrem a nízkou oblačností naložení českých vědců ani chilskou vojenskou lodí Aquiles, a to ani vrtulníkem, který byl na její palubě.

„V letošním roce totiž chilské námořnictvo přestalo využívat zastaralý a provozně nákladný ledoborec Almirante Oscar Viel, v provozu tak má pouze námořní lodě, které nejsou uzpůsobené k bezpečnému pohybu mezi ledovými krami,“ vysvětlil Nývlt ve své zprávě.

Po třech neúspěšných pokusech mezi 22. a 26. únorem tak požádalo chilské námořnictvo o spolupráci spojené argentinské vojenské síly, které díky několika stanicím, vrtulníkům a ledoborci v přilehlém místě byly jediné schopny českou expedici ze stanice J. G. Mendela přesunout do prostoru dostupného běžnou námořní lodí.

Čtyři lety helikoptérou

Přesun ze stanice proběhl 2. března v odpoledních hodinách čtyřmi lety vrtulníkem Bell 412 na argentinskou stanici Esperanza na severním výběžku Antarktického poloostrova.

Foto: Profimedia.cz

Argentinská základna Esperanza na Antarktickém poloostrově

Další přesun se uskutečnil v úterý 5. března ve večerních hodinách argentinskou lodí Bahía Agradable do zálivu Fildes na ostrově Krále Jiřího na Jižních Shetlandách, kde se všichni účastníci expedice druhý den ráno, tedy ve středu 6. března, vylodili. „Nyní jsme ubytováni na chilské vědecké stanici Escudero,“ poznamenal Nývlt.

Celý přesun z argentinské strany řídil generál Justo Treviranus, který je zodpovědný za veškeré argentinské vojenské operace v Antarktidě. „Nutno podotknout, že veškeré akce byly naprosto profesionální a komunikačně excelentně zvládnuté,“ připomněl vedoucí české expedice.

Účastníci výpravy aktuálně čekají na nejbližší možnost námořní nebo letecké přepravy z ostrova Krále Jiřího do chilského Punta Arenas. Všichni jsou dle Nývlta v pořádku a užívají si poslední dny v Antarktidě.

Druhá výprava a návrat do ČR

Z MUNI v Brně odjely začátkem roku bádat do Antarktidy hned dvě výpravy – jedna (výše zmiňovaná) právě na ostrov Jamese Rosse, která zde mimo jiné měla hledat nová antibiotika, druhá na Nelsonův ostrov v Jižních Shetlandách.

Foto: archiv MU Brno

Česká základna v Antarktidě slouží vědeckému zkoumání už řadu let a mezi polárními výzkumníky má značnou prestiž.

Šest členů expedice na Nelsonův ostrov je již několik dní na jihoamerickém kontinentu, kam přepravili k likvidaci i 10 metrů krychlových odpadků posbíraných u základny Czecho Nelson, kterou na ostrově před zhruba 30 lety zřídil cestovatel Jaroslav Pavlíček.

„Pokud nenastanou další komplikace, měly by se obě expedice vrátit do Česka v příštím týdnu,“ doplnila na závěr Wiesnerová.

Reklama

Související články

Čeští vědci otestují vyhřívaná prostěradla

Konečně se po letech příjemně vyspí členové týmu vědců, který bude počátkem příštího roku pobývat několik týdnů na české vědecké polární Mendelově stanici...

Tání v Antarktidě nabralo na tempu

Ledovce v Antarktidě tají dnes šestkrát rychleji než před čtyřiceti lety a třikrát rychleji než v 90. letech. Podle deníku The Independent to ukázala studie...

Výběr článků

Načítám