Hlavní obsah

Pražský kosmický inkubátor podpoří vývoj dostupné suborbitální rakety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražský kosmický inkubátor ESA BIC Prague podpoří vývoj suborbitální rakety. Start-up Suborbitality v něm plánuje vytvořit první komerční i cenově dostupnou raketu určenou hlavně pro vědecké experimenty a testy ve vesmírných podmínkách. S prvním zkušebním vypuštěním se počítá už ve druhé polovině letošního roku. Suborbitální raketa nedosáhne oběžné dráhy, ale překoná či se přiblíží hranici vesmíru.

Foto: Suborbitality

Ilustrační foto

Článek

Suborbitální let představuje vystoupání do výšky více než 100 kilometrů, tedy nad celosvětově uznávanou hranici vesmíru. Rychlost a energie rakety není dostatečná pro dosažení oběžné dráhy a raketa se tak následně i se svým nákladem kontrolovaně vrací zpět na Zemi.

Během této krátké návštěvy vesmíru je náklad vystaven mikrogravitaci, kosmické radiaci a dalším podmínkám vesmíru, což umožňuje testy kosmických technologií či menší vědecké experimenty.

Egypťan a Američan si vybrali Česko

Start-up (podnikatelský subjekt, nově založená či začínající a rychle se vyvíjející a měnící společnost – pozn. red.) Suborbitality, za nímž stojí inženýři Hamed Gamal z Egypta a David Hubert z USA, si pro vývoj rakety vybral Českou republiku zejména kvůli spolupráci s tuzemskými odborníky.

„Suborbitality je prvním start-upem v našem inkubátoru, který se zaměřuje na vývoj technologií používaných přímo ve vesmíru. Na vývoji a výrobě rakety plánují spolupracovat s technologickými partnery z ČR. Jednají v této chvíli s ČVUT Praha a několika firmami,“ uvedl Michal Kuneš z inkubátoru ESA BIC Prague.

Více zpřístupnit kosmický výzkum

Služeb firmy budou moci využívat především výzkumné instituce, univerzity či výrobci malých družic a jiných kosmických technologií.

Raketa Suborbitality bude vyrobena jen z evropských komponent. „Podobných raket, které by sloužily výzkumným a vědeckým účelům, není mnoho. Suborbitální rakety jsou navíc poměrně drahé, protože nejsou primárně určeny pro komerční využití. Chceme proto vytvořit takovou raketu, která testování malých družic, jiných kosmických technologií a vědeckých experimentů ze všech možných oblastí zpřístupní všem. Na trhu bychom ji chtěli nabídnout hned po úspěšném otestování,“ vysvětlil Gamal.

Kosmický inkubátor ESA BIC Prague byl založen v roce 2016 jako součást sítě podnikatelských inkubačních center Evropské kosmické agentury (ESA). Tato centra poskytují zázemí a podporu inovačním technologickým start-upům, které pracují s kosmickými technologiemi, dále je rozvíjí a hledají jejich komerční využití. Operátorem ESA BIC Prague je agentura CzechInvest.

Reklama

Související články

Falcon poprvé vynesl vojenský satelit

Z Mysu Canaveral na Floridě odstartovala v neděli ráno místního času nosná raketa Falcon 9 společnosti SpaceX, která vynesla na oběžnou dráhu vojenský...

Výběr článků

Načítám