Hlavní obsah

Klimatické změny mohou vyhnat teploty v České republice na úroveň Řecka

Právo, Jan Holý

Průměrná teplota se v důsledku klimatických změn zvýší asi o dva stupně, předpokládají odborníci. Podle některých modelů mohou však průměrné teploty stoupnout až o čtyři stupně, čímž by se Česko dostalo na úroveň Řecka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Geolog, klimatolog, spisovatel, esejista, filosof, překladatel taoistických a zenových textů a popularizátor vědy Václav Cílek.

Článek

„Pro představu, tomu odpovídá současný rozdíl v průměrné teplotě mezi Prahou a Budapeští. V posledních letech ale nastává velké zrychlení,“ řekl na středeční konferenci o vodě, půdě a krajině v Praze geolog a klimatolog Václav Cílek.

Některé modely však počítají i se zvýšením daleko vyšším, až o čtyři stupně. Z hlediska teplot by se tak Česko dostalo podle Cílka na úroveň Řecka. „Zatím všichni čekají na diagnózu, co z oteplování bude,“ dodal.

Doba uhlíku, která začala v roce 1884 postavením první elektrárny, je u konce
geolog a klimatolog Václav Cílek

Právě v souvislosti s klimatickými změnami se tak ochrana vody, půdy, ale i celé krajiny stává v poslední době stále závažnějším tématem. „Musíme se snažit vrátit venkovu jeho tvář,“ řekla v úvodu konference poslankyně a členka výboru pro životní prostředí a zemědělského výboru Jana Krutáková (STAN).

Chybí politická vůle

Podle slov Cílka si musíme uvědomit, že oxid uhličitý, který se největší měrou podílí na klimatických změnách a oteplování, vydrží v atmosféře sto let, než se přemění. Není to však jen oxid uhličitý, o kterém se nyní hovoří. Problémy působí třeba i dusičnany, které ničí ekosystémy a podporují růst některých hub.

Lidé v některých oblastech už kvůli suchu opouštějí venkov a stěhují se do měst. „Vzhledem k počtu obyvatel žije nejvíce lidí ve městech v Sýrii,“ prohlásil Cílek.

Podle bývalého ministra životního prostředí Martina Bursíka se příčiny současných změn stále podceňují. „Doba uhlíku, která začala v roce 1884 postavením první elektrárny, je u konce,“ uvedl.

Jak řekl Cílek, takové množství oxidu uhličitého v atmosféře bylo na Zemi naposledy před více než milionem let.

Na otázku, proč se stát nesnaží vrátit uhlík zpět do půdy například ve formě humusu, Bursík odpověděl: „K tomu není dostatečná politická vůle.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám