Hlavní obsah

Středoškoláci budou na ČVUT ničit rakovinné buňky

Novinky,

„Plný zásah, rakovinné buňky jsou zničené!“ I něco takového může zaznít během akce s názvem Den lékařským fyzikem, kterou pro žáky středních škol pravidelně pořádá Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská (FJFI) ČVUT v Praze. Uskuteční se ve středu 16. ledna, zájemci se musejí předem registrovat.

Foto: ČVUT

Z minulého konání akce Den lékařským fyzikem

Článek

Cílem programu je ukázat potenciálním budoucím studentům možné využití radiotechnologií v lékařství a představit jim možnosti studia těchto specializací na fakultě.

Foto: ČVUT

Dopolední část programu bývá věnována spíše přednáškám.

„Ionizující záření se na specializovaných nemocničních pracovištích využívá čím dál více a konkrétně rentgeny si postupně nacházejí cestu i do jednotlivých ordinací. Naši absolventi najdou uplatnění nejen v nemocnicích, ale i ve firmách, které vyvíjejí klinické urychlovače, rentgeny a další zařízení. Stejně tak ve výzkumu, ať už přímo na naší fakultě, či v dalších laboratořích,“ uvedla Tereza Hanušová z katedry dozimetrie a aplikace ionizujícího záření FJFI.

Ona sama akci v roce 2016 spoluvytvářela a v současnosti ji vede.

Sestavit plán ozařování pro pacienta

Studenti se během dopoledne seznámí s oborem radiologická fyzika a jeho dvěma odvětvími: radioterapií a nukleární medicínou. Po obědě budou pokračovat v praktických cvičeních, v jejichž rámci mohou pracovat s mamografem, na simulátoru si vyzkoušejí obsluhu terapeutického lineárního urychlovače, vytvoří též snímky se zubním rentgenem.

Foto: ČVUT

Ve specializovaném softwaru rovněž sestaví léčebný ozařovací plán pro skutečného pacienta se zhoubným nádorem, případně si vyzkoušejí měření záření takzvaného radionuklidového ozařovače – ale dané cvičení je z důvodu radiační ochrany jen pro starší 18 let.

Foto: ČVUT

Následně navazuje exkurze na některém ze tří specializovaných pracovišť v pražských nemocnicích: nukleární medicína ve Fakultní nemocnici v Motole, radiodiagnostika v Thomayerově nemocnici nebo ve Fakultní nemocnici v Motole.

„Moc se mi to líbilo, protože i když je den částečně zaplněn přednáškami, podstatnou část tvoří praktická cvičení a exkurze. Není to tedy žádné suché povídání, člověk hned vidí i praxi – vyzkouší si měření a vidí konkrétní pracoviště,“ poznamenala Marie Freibergová, která se účastnila hned premiérového termínu akce v červnu 2016 a nyní je studentkou FJFI.

Zájem bývá velký a kapacita je omezená, proto škola doporučuje včasnou registraci zde.

Foto: ČVUT

Středoškolští studenti navštíví specializovaná nemocniční pracoviště.

Od konce prosince bylo zároveň možné hlásit se na seminář, který má učitelům základních a středních škol ukázat argumenty pro studium matematiky a její praktické využití v životě, aby ji dokázali lépe zprostředkovat svým žákům.

I toto pořádá FJFI ČVUT, navíc ve spolupráci s pražskou Pedagogickou fakultou Univerzity Karlovy. Akce se bude konat v pátek 25. ledna. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám