Hlavní obsah

V 6000 let staré egyptské hrobce našli desítky mumifikovaných koček i skarabů

Novinky, luk

Na archeologickém nalezišti jižně od Káhiry odkryli vědci dosud neotevřenou hrobku. Kromě koček se v ní nacházejí také mumifikovaní skarabové, což byli pro staré Egypťany posvátní brouci. Mumie koček a vzácná sbírka skarabů byly objeveny v sedmi sarkofázích, z nichž některé byly až šest tisíc let staré.

Foto: Profimedia.cz

Mumifikované kočky v egyptském hrobě

Článek

Hrobka leží na okraji komplexu pyramid v archeologické lokalitě Sakkára, asi 30 kilometrů od hlavního města Káhiry. Podle egyptského ministra pro památky Chálida Ananího si objev mohou připsat místní archeologové, kteří na místě začali kopat v dubnu letošního roku.

„Pohřebiště vzniklo během vlády Páté dynastie v období Staré říše. Tři hrobky se využívaly pro kočky,“ konstatoval Ananí.

Jedna ze čtyř dalších hrobek objevených v nalezišti je zatím neotevřená, navíc s neporušeným vstupem a fasádou. „To znamená, že i její obsah by mohl být nedotčený,“ řekl britskému deníku The Guardian Mohamed Jusíf, vedoucí vykopávek v oblasti Sakkára. Dodal, že odborníci se na průzkum uzavřené hrobky chystají v dalších týdnech.

Egypťané mumifikovali i skaraby

Generální tajemník egyptské nejvyšší rady pro památky Mustafa Vazírí doplnil, že během vykopávek byli objeveni také první mumifikovaní skarabové v oblasti.

Dvě takové mumie nalezli archeologové v sarkofágu z pískovce ve tvaru kvádru s vyklenutým víkem ozdobeným třemi namalovanými skaraby. Další mumifikovaní posvátní brouci se našli uvnitř menšího sarkofágu.

„Mumifikovaní skarabové jsou opravdu veliká vzácnost. Nacházíme je skutečně zřídka. Osobně jsem nikdy neviděl zapečetěné rakve, na nichž je namalovaný tento posvátný brouk,“ přiznal Vazírí.

Sochy koček, kanopské vázy a amulety

Mezi desítkami odkrytých mumií koček našli archeologové i stovku dřevěných pozlacených kočičích soch, rovněž i jednu bronzovou, zobrazující kočičí bohyni Bastet.

Kočky měly ve starověkém Egyptě naprosto unikátní pozici. Obyvatelé je uctívali a chránili, často byly mumifikovány pro různé náboženské a pohřební rituály. Kromě soch koček se v lokalitě Sakkára našly také dřevěné pozlacené sochy lva, krávy a sokola.

Mezi dalšími artefakty objevenými v oblasti jsou i malované sarkofágy v podobě kobry a krokodýla, několik zlacených sošek se zvířecími rysy a další předměty jako různé amulety, psací soupravy, papyrové košíky nebo kanopské vázy. Ty sloužily k ukládání vnitřních orgánů zemřelých.

Reklama

Související články

Vědci rozluštili záhadu létajících pavouků

Týmu badatelů z Bristolu se podařilo vysvětlit takzvané balónování drobných pavouků, díky kterému dokáží plachtit vzduchem až do stovky kilometrů vzdálených...

Výběr článků

Načítám