Hlavní obsah

Japonská sonda posadila na asteroid dva hopsavé robůtky

Tokio

Dva průzkumné roboty vypustila v pátek úspěšně u asteroidu Ryugu japonská sonda Hajabusa. Oba aparáty podle předběžných telemetrických dat úspěšně dosedly na povrch. Dodatečné potvrzující informace se čekají během soboty.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Rover-1A

Článek

Na povrchu vesmírného tělesa, jež leží zhruba 280 miliónů kilometrů od Země, mají sbírat vzorky, s nimiž by se měla sonda podle japonské vesmírné agentury JAXA vrátit zpět na naši planetu do roku 2020.

Sonda, jež ze Země odstartovala v roce 2014, se v pátek přiblížila na 55 metrů k povrchu asteroidu a vypustila kontejner MINERVA-II 1, ve kterém je dvojice robotů Rover-1A a Rover-1B.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Stín japonské sondy Hajabusa2 nad povrchem asteroidu Ryugu

Aparáty, z nichž každý váží zhruba jeden kilogram, mají tvar válce o průměru 18 centimetrů a výšce sedmi centimetrů a nesou mj. kamery i teplotní senzory.

Po povrchu budou skákat

Zajímavý je způsob pohybu robotů po povrchu. Kvůli mimořádně nízké přitažlivosti není možná jízda, neboť by aparát od asteroidu odpoutala, rovery proto budou poskakovat. Každý skok, který potrvá 15 minut, umožní přesun robota až o 15 metrů, podotkl portál Space.com.

Asteroid dostal jméno podle paláce
Ryugu je tmavý, na uhlík bohatý asteroid
Je téměř kulatý, průměr činí asi 880 m
Zrodil se před 4,5 miliardy let
Slunce bylo tehdy ještě mladé
Objevili jej v květnu 1999
Jméno má podle podmořského paláce Rjúgúdžó z japonské mytologie

Sonda Hajabusa 2 nese ještě kontejner MINERVA-II 2, ve kterém je robot Rover-2 a přistávací modul německé výroby MASCOT.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Minerva-II-1

Německý aparát by měl dosednout na asteroid Ryugu počátkem října, Rover-2 pak až v příštích měsících.

Kromě Japonska se dosud takzvané měkké přistání na asteroidu podařilo jen USA. Americká sonda Shoemaker v roce 2001 úspěšně dosedla na povrch Erota vzdáleného zhruba 315 miliónů kilometrů od Země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám