Hlavní obsah

Pardubická univerzita získala institucionální akreditaci. Jako čtvrtá VŠ v Česku

Novinky,

Národní akreditační úřad pro vysoké školství udělil Univerzitě Pardubice jako teprve čtvrté vysoké škole v ČR takzvanou institucionální akreditaci, a to pro šest oblastí vzdělávání: dopravu, ekonomické obory, historické vědy, chemii, informatiku a zdravotnické obory. Platí na 10 let, jako první ji u nás získala Univerzita Karlova, následovala brněnská Masarykova univerzita a olomoucká Univerzita Palackého.

Foto: Univerzita Pardubice

Pohled na centrální univerzitní kampus v Pardubicích-Polabinách

Článek

S účinností od 7. září 2018 může následujících 10 let Univerzita Pardubice poskytovat vysokoškolské vzdělání v šesti oblastech vzdělávání a studijních programech, které mají mít dlouhodobě zaručenou kvalitu, potvrzenou nyní po přísném posouzení akreditačního úřadu.

Pokrývá výuku na šesti fakultách univerzity – fakultě chemicko-technologické, ekonomicko-správní, dopravní, filozofické, elektrotechniky a informatiky, též fakultě zdravotnických studií.

Větší samostatnost školy

Univerzita Pardubice získala vysokou míru samostatnosti, mimo jiné například pravomoc schvalovat si nabízené vysokoškolské studijní programy samostatně, a to v rámci interního akreditačního řízení.

„Získaná institucionální akreditace znamená potvrzení naší vysoké kvality. Je pro nás a další rozvoj univerzity a jejích fakult nesmírně významná,“ okomentoval získání certifikátu rektor univerzity Jiří Málek.

Univerzita Pardubice tím pádem může poskytovat vysokoškolské vzdělání v šesti oblastech tak, že nabízené studijní programy v bakalářských, magisterských a ve vybraných případech i doktorských studijních programech projdou pouze takzvanou interní akreditací v rámci samotné školy. Nemusí je již k finálnímu schválení zasílat Národnímu akreditačnímu úřadu.

„Umožní nám to být v nabídce studijních programů našim studentům mnohem pružnější,“ dodal rektor.

Institucionální akreditace

Institucionální akreditace se uděluje zpravidla na dobu 10 let. Za určitých podmínek umožní vysoké škole samostatně vytvářet a uskutečňovat studijní programy stanoveného typu (bakalářský, magisterský nebo doktorský) v jedné nebo více určených oblastech vzdělávání.

Škola např. dostane akreditaci na oblast „ekonomie”. Bude ale už na ní, jaké konkrétní ekonomické obory si vytvoří. Akreditační komise je schvalovat nebude, ta schválí jen ekonomický studijní program jako celek.

Zdroj: MŠMT

„Podle nových studijních programů by se mělo vyučovat už v akademickém roce 2019/2020,“ uvedla na závěr univerzitní mluvčí Valerie Wágnerová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám