Hlavní obsah

Zbytečné, mohli přispět jinak. I tak hodnotí studenti slevy na vlaky

Novinky, zel

Slevy na vlaky, které platí od 1. září, vyvolávají mezi studenty, které Novinky oslovily, rozporuplné reakce. Někteří vítají, že ušetří. Jiní naopak kritizují vládu, že by mohla investovat do jiných projektů, třeba pomoci studentům, aby pro ně bylo dostupnější bydlení. Pětasedmdesátiprocentní slevy platí i pro seniory.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Sleva na jízdné pro studenty se mi zdá zbytečná. Jsou i lepší způsoby, jak utratit takto obrovskou částku,“ míní Lukáš Kubala, který dojíždí do Brna asi 70 kilometrů ze Znojma. Zlevněné jízdné vyjde stát na 5,83 miliardy korun ročně.

Stát by podle Kubaly mohl pomoci studentům jinak. „Měl by raději investovat do projektů, které umožní kvalitnější a praktičtější vzdělání, jako je například užší spolupráce s firmami pro lepší uplatnění čerstvých absolventů,“ nastínil Kubala.

Zlevňovat jízdné ve vlacích mi přijde krátkozraké.
Jiří Babák

Podobně to vidí i student Karlovy univerzity Jiří Babák žijící několik kilometrů od Prahy. „Mladí lidé by podle mě spíše ocenili dostupnější bydlení a vnitřní městskou dopravu. Zlevňovat jízdné ve vlacích mi přijde krátkozraké,“ uvedl.

Jako člověk bez vlastního příjmu a bez možnosti cestování jinou než veřejnou dopravou vnímám snížení cen pozitivně.
Karolína Zemanová

Někteří studenti si ale naopak slevu pochvalují. „Osobně jsem vlakem příliš nikdy nejezdil, právě kvůli vyšším cenám. Teď s tím mám v plánu začít, jak z důvodu srovnatelné ceny s jinými možnostmi dopravy, tak kvůli většímu komfortu, který vlak nabízí,“ plánuje Daniel Belušík.

Vyšší cena za jízdné ve vlacích odrazovala i jeho spolužáka Štěpána Vojtěcha. „Musel jsem se spolehnout na levnější autobusovou dopravu, přestože je cestování po železnici můj oblíbený způsob přepravy,“ řekl.

Peníze řešila i Karolína Zemanová, která dojíždí do Brna ze sto kilometrů vzdáleného Zlína. „Jako člověk bez vlastního příjmu a bez možnosti cestování jinou než veřejnou dopravou vnímám snížení cen pozitivně. Cestování vlakem pro mě teď bude atraktivnější především v době letních měsíců, během kterých dříve nárok na slevu uplatnit nešel, “ podtrhla Zemanová novinky ve změnách tarifů.

Podle vlády nadužívání nehrozí

Sleva pro studenty není omezena pouze na školní rok, ale platí i po celou dobu prázdnin. Stejně tak nehraje roli, zda student cestuje mezi školou a místem bydliště, nebo kdekoliv jinde.

Vláda si od opatření slibuje vedle ulehčení studentům i větší vytíženost vlaků, které teď jezdí obsazené přibližně z jedné čtvrtiny.

Do vládní úpravy se rozhodly zapojit všechny největší dopravní společnosti. Sleva bude platit jak u vlaků Českých drah, tak u soukromníků RegioJet a Leo Express.

Na Slovensku začala stoprocentní sleva platit už před třemi roky. Podle mnohých ale mnoho pozitivního nepřinesla. Lidé nechtějí jezdit přeplněnými vlaky a raději se vrací k vlastní dopravě autem.

Podle české vlády nadužívání rozhodně nehrozí, právě ponechaných 25 % je určitou pojistkou. Dopravci ale i přesto doporučují především využívat rezervačního systému.

Slevy měly původně platit už od 10. června, kvůli zajištění hladkého průběhu si ale kraje vyžádaly na přípravu více času.

Anketa

Je sleva na dopravu vhodná forma pomoci studentům?
Ano, mělo by jim to stačit
46,3 %
Vláda mohla přispět i jinak
25,7 %
Ne, studenti pomoc nepotřebují
28 %
Celkem hlasovalo 7071 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám