Hlavní obsah

Rusko plánuje likvidovat vesmírné smetí laserovým dělem

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Astronomové již dlouho zaznamenávají rostoucí množství vesmírného smetí plujícího za zemskou atmosférou. Většina z toho je podle agentury Reuters velikosti skleněnky, až jedna třetina je však velká jako například tenisový míček, byť tvarově se pochopitelně různí. Odborníci z mnoha států řeší, co s tím. Nejnověji se o slovo přihlásili Rusové, kteří plánují proti tomuto odpadu použít laserový kanón.

Rusko chce ničit odpad ve vesmíru laserovým kanónemVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

„Odpadkový koš“ kolem naší planety může ohrozit satelity, úlomky mohou dopadnout i na Zemi. Ruská kosmická agentura Roskosmos chce vesmírný odpad odstraňovat tím, že ho zasáhne speciálním laserovým dělem, sdělila tamní televize RT.

Monitorovat potenciální nebezpečí

Dělo bude umístěno na třímetrovém optickém teleskopu, který je již vyroben. Má monitorovat satelity a pozorovat potenciálně nebezpečné vesmírné smetí.

Pokud vše půjde podle plánu, bude nakonec optický teleskop přeměněn v onen laserový kanón. K odstraňování smetí bude používat proces zvaný laserová ablace. Energie paprsku má proniknout skrz vesmírné úlomky a zahřát je natolik, až se doslova vypaří.

Zbavit oběžnou dráhu nečistot se pokoušely různé země včetně Japonska, Číny nebo Austrálie, podle RT však zatím bez většího úspěchu.

Testování evropského satelitu

Letos se už začal testovat satelit vytvořený ve spolupráci s Evropskou kosmickou agenturou (ESA), který je rovněž určený ke sběru odpadu ve vesmíru.

Zařízení na sběr odpadu s názvem RemoveDebris váží 100 kilogramů a vybaveno je 30 centimetrů dlouhou harpunou, která má po vystřelení odstranit vesmírné úlomky, zejména z ostatních družic. Disponuje i sítí, kterou lze smetí pochytat. [celá zpráva]

Podle zpravodajské stanice BBC testy tohoto satelitu u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) nadále pokračují. Zatím však není jasné, zda se některý z výše popsaných nápadů v budoucnu plně osvědčí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám