Hlavní obsah

Austrálie zapojila vědce do záchrany Velkého bariérového útesu

– Canberra

Australská vláda začala posuzovat předložené návrhy vědců na záchranu Velkého bariérového útesu, který je od roku 1981 na seznamu přírodního dědictví UNESCO. Zvyšující se teplota vody přispívá k jeho bělení, tedy vymírání korálů.

Foto: Profimedia.cz

Velký bariérový (korálový) útes

Článek

Hlavní město Canberra letos v lednu vyzvalo vědce, aby navrhli, jak největší korálový systém světa, táhnoucí se v délce 2300 kilometrů podél severovýchodních břehů Austrálie, zachránit.

Vláda na projekt vyčlenila dva milióny australských dolarů (33 miliónů korun).

Předloni a loni vědecký svět zaznamenal dvě závažné epizody bělení korálů. Ty ohrožuje také zemědělská činnost nebo dravá mořská hvězdice, která se korály živí. Problém s hvězdicemi trnitými není nový. O tom, že požírají korálové útesy, jsme psali například už v roce 2012. [celá zpráva]

Foto: Profimedia.cz

Velký bariérový útes

I loni nemalá část korálů uhynula, byť v listopadu došlo k alespoň částečné regeneraci útesu při každoročním krátkém období rozmnožování. [celá zpráva]

Injekce do mraků

Australská vláda přislíbila, že bude bojovat proti klimatickým změnám obecně, ale má zájem i o krátkodobější opatření, jež pomohou útes chránit. Ze 69 zaslaných návrhů vybrala šest, které mají být otestovány, aby se zjistila jejich proveditelnost.

Jeden z nich počítá s injektáží mraků tak, aby odrážely sluneční paprsky. Mělo by se toho dosáhnout mořskou solí. David Mead z australského institutu věd o moři řekl, že byť se tento návrh zdá na první pohled bláznivý, má v sobě potenciál.

Foto: imago stock&people, ČTK

Velký bariérový útes

„Náš tým zkoumá použití velmi jemné hadicové koncovky, jíž by se dala dělat injektáž kapek mořské vody v řádu několika miliard za vteřinu. Voda se vypaří a zůstanou malé částečky soli, které se budou vznášet vzduchem. Mohlo by to zvýšit odraz slunečního světla,” popsal Mead podle australské televize ABC.

Ochranný kryt korálů

Další návrh, který se vládě líbil, spočíval ve vytvoření ultrajemné vrstvy odrazného biodegradabilního krytu, kterým by se určité části útesů pokryly a chránily by před horkem. „Na této vrstvě je zajímavé, že má tloušťku jedné molekuly, lze v ní plavat a sama se rozloží,” citovala ABC Meadova kolegu Andrewa Negriho.

Mezi dalšími úspěšnými návrhy bylo pokrytí útesu miniaturními korály vyrobenými 3D tiskárnami, což by mohlo podpořit růst korálů, nebo také odběr a přemístění malých korálů na jiné místo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám