Hlavní obsah

Češi studují jako o život. Za deset let se počet vysokoškoláků téměř zdvojnásobil

– Praha

Podíl lidí s vysokoškolským vzděláním v ČR za posledních deset let značně vzrostl. Loni bylo absolventů vysoké školy mezi lidmi od 15 do 74 let 20 procent, o desetiletí dříve přitom šlo o přibližně 12 procent. Česko ale v tomto ohledu zaostává za průměrem Evropské unie, uvedl v pondělí Český statistický úřad (ČSÚ). Celkem bylo loni v Česku 1,6 miliónu vysokoškoláků.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Celkem bylo loni v tuzemsku 1 636 400 vysokoškoláků,” sdělil Novinkám Tomáš Chrámecký z ČSÚ.

Z počtu cca 8 161 600 obyvatel ve věku 15 až 74 let je to tedy přesně 20 procent. Roku 2008 byl počet vysokoškolsky vzdělaných lidí jen něco málo přes 997 tisíc. Nárůst je tedy obrovský – skoro o 640 tisíc.

I přes nárůst Česko v procentu vysokoškoláků zaostává za průměrem Evropské unie, který je o 6,4 procentního bodu vyšší. Rozdíl mezi Českem a EU se ovšem stírá u mladších ročníků.

„Díky zvyšujícímu se počtu studentů na vysokých školách by se již generace narozených po roce 1980 měla vyznačovat podobnou vzdělanostní strukturou jako obyvatelstvo vyspělých zemí Unie,” uvedl ČSÚ.

Téměř dvě pětiny nezaměstnaných měly střední vzdělání bez maturity, více než čtvrtina byla s maturitou. Skoro 22 procent z lidí bez práce mělo základní a 12,5 procenta vysokou školu.

Mezi všemi lidmi nad 15 let má v Česku největší část středoškolské vzdělání, zhruba třetina s maturitou a další třetina bez maturity. Po základní škole ukončilo své vzdělání necelých 14 procent Čechů.

V Praze má titul 38 procent lidí

Nejvzdělanější obyvatelstvo žije v Praze, kde vysokoškolským diplomem disponuje víc než 38 procent obyvatel. Jihomoravský kraj má 22,6 procenta vysokoškoláků, zde je podle úřadu patrný vliv Brna.

„Naopak nejméně formálně vzdělané obyvatelstvo mají kraje Karlovarský a Ústecký,” poznamenala Gabriela Strašilová z odboru statistiky trhu práce ČSÚ. V obou těchto krajích podíl vysokoškoláků nepřesahuje 13 procent a v porovnání s ostatními kraji je zde nejvíce lidí se základním vzděláním.

Podle statistiků se během posledního desetiletí výrazně změnila vzdělanostní struktura obyvatel všech krajů, nejvýrazněji v Praze, ve Středočeském a v Jihomoravském kraji. Lidí s vysokoškolským diplomem přibylo zejména v hlavním městě. Na loňských 38 procent jejich podíl vzrostl ze zhruba čtvrtiny před deseti lety.

Údaje pocházejí z výběrového šetření pracovních sil, které si všímá také nezaměstnanosti u jednotlivých skupin obyvatel podle vzdělání. Téměř dvě pětiny nezaměstnaných měly loni střední vzdělání bez maturity, více než čtvrtina byla s maturitou. Skoro 22 procent z lidí bez práce mělo základní a 12,5 procenta vysokou školu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám