Hlavní obsah

V Praze se poprvé uskuteční Mezinárodní lingvistická olympiáda

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šestnáctý ročník Mezinárodní lingvistické olympiády, vědecké soutěže pro středoškoláky z celého světa, se bude poprvé konat v Praze, a to od 26. do 30. července. Společně ji pořádají Filozofická (FF UK) a Matematicko-fyzikální fakulta (MFF UK) Univerzity Karlovy za podpory České zemědělské univerzity, která pro účely akce propůjčila svůj kampus v pražském Suchdole. Novinky o tom informoval mluvčí FF UK Petr Kukal.

Foto: FF UK

Ilustrační snímek z Mezinárodní lingvistické olympiády v roce 2016

Článek

Volba fakult UK jakožto organizátorů mezinárodního kola vychází z toho, že FF a MFF již od roku 2011 zajišťují české kolo této soutěže pod názvem Česká lingvistická olympiáda. Vítězové národního kola poté postupují do klání mezinárodního.

Čeští středoškoláci obvykle sklízejí úspěchy, což potvrdili i loni v irském Dublinu. [celá zpráva]

Celkem se Česku podařilo za šest let účasti (od roku 2011) vybojovat dvakrát zlato, čtyřikrát stříbro a třikrát bronz.

Každou zemi mohou reprezentovat dva týmy

Mezinárodní lingvistická olympiáda (International Linguistics Olympiad) je jednou z 12 mezinárodních vědeckých olympiád pro středoškolské studenty, koná se každoročně od roku 2003.

Do soutěže se zapojují čtyřčlenné národní týmy, každou zemi mohou reprezentovat až dva. Olympiáda sestává z individuální soutěže a soutěže týmů. Obě části hodnotí bezmála dvacetičlenná mezinárodní porota.

Hladký průběh soutěže má zajišťovat přípravný výbor v čele s organizátorem českého kola, průvodcem českých soutěžících na světovém klání a zároveň absolventem FF UK Vojtěchem Diatkou – spolu s dalšími členy akademické obce FF UK a MFF UK. Letošního kola soutěže se zúčastní 49 týmů z 31 zemí, celkově 196 soutěžících.

Pražský ročník má vedle individuální a týmové soutěže badatelský a společenský program: svůj výzkum představí účastníkům Milan Straka z MFF UK a Josef Šlerka z FF UK, v sobotu 28. července proběhne celodenní exkurze do Kutné Hory. Setkání zakončí vyhlášení vítězů a společenské odpoledne v pražském Kampusu Hybernská.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám