Hlavní obsah

Příčinou Alzheimerovy choroby by mohly být herpes viry

Novinky, luk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příčina rozvoje Alzheimerovy choroby stále není známa. Vědci mají nejrůznější teorie a nově k nim přidali další. Na vzniku demence a Alzheimerovy choroby se podle nich podílejí i herpes viry, které proniknou do mozku. Na studii amerických vědců upozornil britský deník The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Vlevo snímek zdravého mozku, vpravo postiženého Alzhimerovou chorobou

Článek

Vědci prováděli testy na více než tisícovce lidí. Zjistili, že u pacientů v rané fázi Alzheimerovy choroby se v mozku nacházelo daleko více herpetických virů než u lidí bez známek demence. Vědci ale zatím netuší, zda jsou to právě herpes viry, které mohou nemoc spouštět, či zda je prostě mozek směřující k Alzheimerovi náchylnější k infekci.

„Virové genomy byly zaznamenány skoro u třetiny zkoumaných pacientů s demencí, na rozdíl od prakticky nulového počtu u kontrolní skupiny,“ konstatoval neurolog Sam Gandy z Icahnské fakulty medicíny při nemocnici Mount Sinai v New Yorku.

Vědci se také domnívají, že herpes viry v mozku mohou ovlivňovat aktivitu různých genů spojovaných s rozvojem

Vědci spojitost mezi herpetem a demencí objevili spíš náhodou, když se snažili přijít na to, které geny jsou aktivní v mozcích lidí v nejranější fázi Alzheimerovy nemoci. Ale když studovali mozkovou tkáň, nemohli přehlédnout, že největší rozdíl spočíval ve výskytu dvou herpetických kmenů, HHV6A a HHV7. A množství virů jednoznačně souviselo s klinickým skóre demence u jednotlivých pacientů.

O oparech to není

Zmiňované kmeny herpetických virů nejsou ty, které mohou za ošklivé (a poměrně běžné) opary na rtech. Jde o daleko běžnější kmeny, které si v sobě nosí téměř každý a které obvykle nezpůsobují žádné zásadní potíže. Studie v žádném případě nenaznačuje, že by demence byla stejně nakažlivá jako opary, nebo že by opary zvyšovaly riziko rozvoje Alzheimerovy choroby u konkrétních jedinců.

„Nepátrali jsme po virech, ale ony na nás jaksi samy vyskočily,“ řekl Guardianu hlavní autor studie, Ben Redhead, profesor z Centra pro neurodegenerativní nemoci na Univerzitě státu Arizona.

Gandy poznamenal, že vědci byli zpočátku překvapení a poněkud skeptičtí z výsledků zkoumání mozkových tkání z biologické banky v nemocnici Mount Sinai. Proto výzkum zopakovali se vzorky ze dvou dalších bank. Získali vzorky z 622 mozků s příznaky Alzheimera a 322 zdravých kontrolních. Znovu objevili tytéž geny.

„Chtěli jsme být v interpretaci výsledků velmi konzervativní a opatrní a pro jistotu výzkum zopakovat se vzorky ze dvou dalších institucí. Musíme ale konstatovat, že nemocné mozky nesou tytéž virové genetické informace,“ dodal.

David Reynolds, vedoucí výzkumu v nadaci Azheimer´s Research UK, prohlásil, že se jedná o zásadní objev. „Už i předcházející studie naznačovaly, že by demence mohla být spojena s viry, ale tato detailní analýza mozkové tkáně vede náš výzkum novým směrem. Naznačuje spojení mezi viry a Alzheimerovou chorobou, změnami v mozku, molekulárními signály a symptomy spojovanými s touto nemocí.“

Alzheimerova choroba není nakažlivá

Další vědci jsou ale skeptičtější. Profesor John Hardy, genetik z University College v Londýně, Guardianu řekl: „Existují rodiny se specifickými mutacemi určitých genů, v nichž Alzheimera nakonec dostanou v podstatě všichni. Nevím, jak by toto bylo možné propojit s touto teorií virů. Chtěl bych apelovat na maximální opatrnost v interpretaci těchto výsledků.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám