Hlavní obsah

Brněnští lékaři voperovali umělou lopatku i s kloubem, vyrobila ji 3D tiskárna

– Brno

Lékaři ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně provedli unikátní operaci. Pacientovi voperovali umělou lopatku včetně ramenního kloubu. V tiskové zprávě to v pátek oznámila mluvčí nemocnice Petra Veselá. Postříbřená lopatka z titanu byla vyrobena pro třiadvacetiletého muže na míru pomocí 3D tisku. O svoji kost přišel loni kvůli nádoru.

Foto: Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně, ČTK

Lékaři ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně provedli unikátní operaci, při které implantovali pacientovi umělou lopatku včetně ramenního kloubu.

Článek

Lékaři operaci provedli v úterý. „Trvala tři hodiny. Byla to složitá operace, navíc v České republice jedinečná. Bylo nutné vypreparovat zádový sval a jím překrýt umělou lopatku,” popsal zákrok přednosta I. ortopedické kliniky Tomáš Tomáš.

Implantát byl podle něj vyroben pomocí 3D tisku, a to z postříbřeného titanu, což má minimalizovat nebezpečí infekce.

Foto: Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně, ČTK

Postříbřená lopatka z titanu byla vyrobená třiadvacetiletému muži na míru pomocí 3D tisku.

O lopatku muž přišel podle lékařů před rokem kvůli nádoru. Vzhledem k věku pacienta a funkčnímu omezení lékaři rozhodli o rekonstrukci. „Jednalo se o levou končetinu s těžkým funkčním omezením a těžkým kosmetickým defektem. Rameno nemělo svoji konturu, funkce ramenního kloubu byla nulová, protože hlavice pažní kosti se neměla o co opřít,” vysvětlila mluvčí nemocnice.

Pacient se podle ní nyní zotavuje. „Po čtyřech týdnech začne s rehabilitací a rozhýbáváním končetiny,” prozradila Veselá.

Jen zde a v Praze

Ředitel nemocnice Martin Pavlík řekl, že svatoanenská ortopedie je specifická tím, že léčí nádorové onemocnění pohybového aparátu. „Tato problematika se řeší v republice pouze u nás a v Praze,” konstatoval s tím, že spádovou oblastí pro Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně je tak Morava a část Čech.

„Řešíme i vážné případy onkologicky nemocných dětí, protože máme školený personál, vybavení, instrumentária a protetiku. Děti mladší pěti let jezdí ortopedi operovat do dětské nemocnice, především kvůli anestezii, která je u takto malých dětí velmi specifická,” uzavřela Veselá.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám