Hlavní obsah

Ruská raketa vynesla do kosmu evropský satelit na mapování životního prostředí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pleseck (Rusko)

Ruská raketa Rokot vynesla ve středu 25. dubna z ruského kosmodromu Pleseck na oběžnou dráhu Země evropskou družici Sentinel-3B. Ta je součástí projektu pro sledování životního prostředí jménem Copernicus. Evropská kosmická agentura (ESA) považuje program, který má pomoci přesněji předpovídat počasí a také globální klimatické změny, za nyní největší průzkumný projekt naší planety.

Foto: Profimedia.cz

Start rakety Rokot s družicí Sentinel-3B

Článek

Aparáty budou sledovat teplotu oceánů a výšku jejich hladiny. Získaná data pomohou nejen s výzkumem klimatických změn, ale také se sledováním lesních požárů, znečištěním vody či při sledování ropných skvrn. Poznatky pomohou i rejdařským společnostem v plánování nejvýhodnějších tras.

Pro raketu Rokot, která je civilní verzí sovětské mezikontinentální rakety UR-100N (v kódu NATO SS-19), byl středeční start tím posledním, uvedla agentura DPA. Evropsko-ruský projekt pro civilní využití těchto raket po 18 letech a 27 startech tímto skončil.

Nově vynesený satelit se připojil k družici Sentinel-3A, která je na orbitě již od roku 2016.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám