Hlavní obsah

Počet studentů na lékařských fakultách se má zvýšit

– Ostrava
Právo, Denisa Doležalová

V průměru o 10 procent, ale možná až o 15, se má navýšit počet přijatých studentů medicíny na osmi lékařských fakultách v Česku. Navýšení počtu mediků se má týkat akademického roku 2019/2020. Problémem je totiž stárnutí lékařů a jejich úbytek. Ministr školství v demisi Robert Plaga (ANO) to ve čtvrtek řekl novinářům po zasedání České konference rektorů v Ostravě.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr školství Robert Plaga

Článek

Ministerstva školství a zdravotnictví chtějí mít plán na zvýšení počtu mediků hotový v půlce letošního roku. Rektoři lékařských fakult upozorňují, že chtějí mít záruku na to, že na nové studenty získají lékařské fakulty peníze dlouhodobě, a ne jenom třeba na rok.

„Je důležité, aby se v nějakém střednědobém horizontu podařilo vyřešit nedostatek lékařů v Česku. Ten nárůst mediků by měl být kolem 10 až 15 procent, což je podle mě ještě realizovatelné v současných kapacitách lékařských fakult,“ uvedl Plaga s tím, že nyní se pracuje na tom, aby finance, které zcela jistě budou ve stamiliónech, byly začleněny už v rámci přípravy rozpočtu roku 2019.

Rektor Zima: Je to na hranicích kapacit

Předseda České konference rektorů a zároveň rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima řekl, že takovéto navýšení počtu studentů na lékařských fakultách je na hranicích kapacit.

„Budovy a učebny nejsou prázdné. Druhý problém vidím v tom, že je nedostatek učitelů zejména teoretických oborů. Problémem jsou i platy vysokoškolských pedagogů a kapacity fakultních nemocnic, protože medicína se výrazně mění,“ upozornil Zima.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima

Podle něj musí univerzity znát rozhodnutí vlády nejpozději na začátku letošního června, kdy se schvalují počty pro přijímací řízení do akademického roku 2019/2020. Ty musí školy zveřejnit v říjnu.

V minulém školním roce studovalo na lékařských fakultách přes 21 tisíc lidí, absolventů bylo přibližně 2500. Fakulty přijímají asi každého desátého až patnáctého zájemce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám