Hlavní obsah

Hradecká univerzita pořádá výstavu jediné kopie obrovské Ďáblovy bible

Novinky,

Od pondělí 12. do pátku 23. března je v prostorách Univerzity Hradec Králové (UHK) k vidění jedinečná, ale hlavně jediná kopie takzvané Ďáblovy bible. Pondělní vernisáž začíná v 18:00 v Galerii T v Objektu společné výuky (budova A) v královéhradeckém areálu Na Soutoku. Informoval o tom mluvčí UHK Jakub Novák s tím, že hmotnost originálu celého rukopisného svazku ze 13. století je 75 kilogramů.

Foto: UHK

Jediná kopie slavné Ďáblovy bible, aktuální snímek z Hradce Králové

Článek

Na počátku 13. století bylo v českých zemích, pravděpodobně v klášteře v Podlažicích u Chrudimi, vytvořeno pozoruhodné literární dílo známé jako Ďáblova bible – podle výjimečného vyobrazení ďábla. Původní název byl Codex gigas, což v překladu z latiny znamená doslova „Obrovská kniha“. Jde totiž o největší rukopisnou knihu (kodex) světa.

Jediný autor?

Obří knihu, jejíž původ dodnes není jasný, napsal a barevnými iluminacemi vybavil neznámý autor. Grafologové s historiky se shodují v tom, že se jedná o dílo vytvořené jednou rukou, tím pádem jedním autorem, který se pro svou anonymitu i své schopnosti nazývá „Velký písař“.

„Těžko však uvěřit, že práci takového rozsahu mohl zvládnout jeden člověk v krátkém časovém úseku. Ledaže by mu v tom pomáhal ďábel!“ uvádí s nadsázkou univerzita.

Foto: UHK

Univerzita Hradec Králové vystavuje legendární Ďáblovu bibli.

Do knihy je latinsky, jazykem římsko-katolické církve, vepsán text nejen celé Bible, tj. Starý a Nový zákon, ale i Kosmova Kronika česká, řada různých traktátů a menších spisů, kalendář s nekrology, seznam podlažického bratrstva, zaklínadla i všelijaké dobové záznamy.

Celá výzdoba knihy je dle UHK ojedinělá, iluminace tohoto díla je tvořena nádhernými iniciálami v červené, modré, žluté nebo zelené, místy zlaté barvě.

Osm listů bylo záhadně vyříznuto

Codex gigas je svázán v dřevěných deskách potažených světlou kůží, opatřených kovovým zdobením. Rozměr desek je 920×505×220 milimetrů. Původně kodex obsahoval 320 pergamenových listů – tedy 640 stran – o velikosti 890×490 mm. Osm listů bylo vyříznuto – není známo kdy, kým a proč. Odstraněné listy ale zřejmě obsahovaly řeholní pravidla benediktinského řádu.

Hmotnost celého kodexu je 75 kg, na výrobu veškerého potřebného pergamenu se měla spotřebovat kůže ze 160 oslů.

Originál je ve Švédsku

Rukopis se později po svém vzniku dostal do vlastnictví Břevnovského kláštera, následně jako kuriozita do sbírek císaře Rudolfa II. (1552–1612). Z Pražského hradu jej odvezli za třicetileté války jakožto svou kořist Švédové, nyní je uchováván v Královské knihovně ve Stockholmu.

V roce 2007 se sice originál vystavoval v Praze, šlo ale jen o zapůjčení. Prý to navíc bylo naposledy, kdy Švédsko opustil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám