Hlavní obsah

Do lesů nedaleko Rio de Janeira se po sto letech vrátili tapíři

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tapír, největší jihoamerický suchozemský savec, se v lesích brazilského státu Rio de Janeiro, nepříliš daleko od stejnojmenného města, nevyskytoval více než sto let. Konkrétně od roku 1914. Nyní jej skupina mladých biologů přivádí zpět. Informovala o tom agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tapír jihoamerický se vrací do lesů brazilského státu Rio de JaneiroVideo: AP

 
Článek

Tapír jihoamerický je velký býložravý lichokopytník z čeledi tapírovitých. Obývá amazonský prales východně od And – od Venezuely, Kolumbie a Guyany na severu, po Brazílii, Argentinu na jihu a Bolívii, Peru a Ekvádor na západě. Měří na délku 1,8 až 2,5 metru, na výšku 77 až 108 centimetrů. Jeho hmotnost může dosahovat 270 kilogramů, žije obvykle skrytě.

Ač tapíři vypadají trochu jako divoká prasata s podivným krátkým chobotem, jde o příbuzné koní a nosorožců.

Brazilští biologové populaci živočicha znovu postupně zavádějí jen pár desítek kilometrů od města Rio de Janeiro, konkrétně v soukromé ekologické rezervaci Regua.

Podle seznamů ohrožených druhů Mezinárodní unie pro ochranu přírody (IUCN) je z důvodu lovu pro maso a kůži a ztráty přirozeného biotopu v důsledku odlesňování a rozvoje zemědělství tapír jihoamerický označen jako zranitelný. Navzdory tomu je celkově stále nejhojnější z pěti druhů tapírů

Mapování jejich pohybu pomocí kamer a GPS

První tři tapíři dorazili do rezervace ze soukromého chovu divokých zvířat v centrální Brazílii. Narodili se v zajetí, nikdy předtím prales nezažili.

Odborníci pro ně nejprve přichystali bezpečné cesty, aby se zvířata mohla pomalu přizpůsobovat okolnímu prostředí. Sledují je pomocí GPS, jejich pohyb dále monitorují kamerové pasti.

„Plánovali jsme to pět let, plánujeme dále a společně čelíme nástrahám,“ řekl agentuře AP Fernando Fernandez, vedoucí týmu neziskové organizace Refauna, jejímž cílem je znovuobnovení lesů státu Rio de Janeiro se zvířaty, která zde žila.

„Jakmile se v lese stanou zcela svobodnými, díky GPS dále poznáme jejich přesné pozice. Budeme rovněž schopni odhadnout jimi preferované prostředí,“ vysvětlil Maron Galliez z Federálního institutu pro vzdělávání, vědu a technologie v Rio de Janeiru, který s tapíry pracuje.

První pořízené záběry například ukazují, že - navzdory tomu, že tapíři bývají samotáři - samci a samice již společně plavali ve vodě.

Na obnovení původní vegetace v oblasti vynakládají tamní vědci nemalé úsilí. Doufají, že právě i tapíři v tom mohou pomoci. „Tapíři jsou mistrní ‚zahradníci lesa‘,“ poznamenal Nicholas Locke, ředitel ekologické rezervace Regua.

Projekt plánuje uvolnit do pralesa během letošního roku celkem 11 tapírů. Výzkumníci je budou sledovat i se svými studenty.

Relativně podobný příběh přinesl i loňský rok. Novinky psaly, že kondor kalifornský sice v minulém století prakticky vyhynul, avšak v současnosti se zase začíná do přírody více vracet. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Jak se z velryb stali obři

Popisujeme-li něco opravdu velkého, říkáme, že je to „jako slon“. Charizmatičtí chobotnatci jsou se svými čtyřmi tunami ale jen prckové – tolik váží pouhý...

Výběr článků

Načítám