Hlavní obsah

Zájemcům se představuje 1. lékařská fakulta, otevře i unikátní stomatologické muzeum

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro zájemce o studium všeobecného a zubního lékařství i nelékařských oborů připravila na sobotu 6. ledna od 10 do 13 hodin 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy (1. LF UK) v Praze Den otevřených dveří. Uchazeči získají informace o fakultě a oborech, o přijímacím řízení či studentském životě. Výjimečně budou otevřena dvě fakultní pracoviště: Anatomický ústav a Stomatologické muzeum s pozoruhodnými exponáty.

Foto: 1. LF UK

Den otevřených dveří na 1. lékařské fakultě UK

Článek

V přednáškových sálech fakulty se budou moci zájemci seznámit s podmínkami pro přijetí ke studiu v příštím akademickém roce či podmínkami přijetí bez přijímacího řízení. V tomto případě fakulta požaduje pro všeobecné lékařství průměr ne vyšší než 1,20 za poslední čtyři roky studia, u zubního průměr 1,0, stejně tak pro fyzioterapii.

Již třetím rokem zohledňuje 1. LF UK u přijímaček dobrou úroveň znalostí matematiky. Bonifikaci 20 bodů získají ti, kteří poslední čtyři roky na střední škole studovali matematiku s prospěchem ne horším než 2, případně mají certifikát Matematika od společnosti Cermat, organizátora státních maturit – s výsledkem výborně či chvalitebně.

Občas zmiňované představy ‚směrných čísel‘ určujících, jaké procento studentů ‚nemá projít‘, jsou absurdní.
Aleksi Šedo, děkan 1. LF UK

„Bonifikace je motivací pro ty, kteří již na SŠ prokázali schopnost dlouhodobě kvalitního výkonu v přírodovědné oblasti. Analýza přijímacích řízení ukazuje, že výborný prospěch z matematiky je významným ukazatelem úspěšnosti budoucího studia. Šance, že přijatý student postoupí do třetího ročníku, je u bonifikovaných o 34,9 procenta vyšší,“ poznamenal odborný asistent Ústavu biofyziky a informatiky 1. LF UK Čestmír Štuka.

I mnoho nelékařských oborů

Děkan Aleksi Šedo upozorňuje, že fakulta je velmi pestrá a nabízí nemálo oborů a disciplín.

„Proto je dobré informace hledat v primárních zdrojích, výročních zprávách a objektivních neinterpretovaných databázích. Neprofesionální ankety, tradičně se objevující před přijímacími zkouškami, mohou být bez faktické znalosti programů fakult a skutečné váhy jednotlivých parametrů zavádějící,“ poukázal Šedo na omezenou vypovídací schopnost takových žebříčků. I proto se Asociace lékařských fakult ČR od podobných anket distancovala.

Foto: 1. LF UK

Děkan 1. LF UK Aleksi Šedo

Fakulta nabízí krom lékařských studií i celou řadu nelékařských oborů. „Kromě fyzioterapie lze u nás studovat obory Adiktologie, Nutriční terapeut, Ergoterapie či Porodní asistentka,“ doplnila pro Novinky mluvčí 1. LF Petra Klusáková.

Zbytečně ztracená energie s neúspěšnými

První lékařská fakulta se zároveň snaží výběr adeptů studia stále zkvalitňovat. Lépe vybraní studenti studují úspěšněji a je pak méně těch, kteří školu nedokončí.

„Občas zmiňované představy ‚směrných čísel‘ určujících, jaké procento studentů ‚nemá projít‘, jsou absurdní, uvědomíme-li si, kolik ztracené energie pedagogů a prostředků školy neúspěšný student představuje. Dotace od státu nepokrývá faktické náklady na vzdělávání mediků, studijní neúspěchy tudíž prohlubují ekonomickou ztrátu,“ vysvětlil Šedo.

„O uplatnění absolventů naší fakulty hovoří jejich množství mezi významnými funkcionáři mezinárodních odborných společností, přednosty klinik (i na ostatních lékařských fakultách), autory učebnic, primáři nemocnic napříč republikou, ale i jejich úspěšnost v zahraničí,“ uzavřel děkan.

Návštěvníkům Dne otevřených dveří se nabízí i prohlídka Stomatologického muzea prof. Jana Jesenského. „Budova děkanátu 1. lékařské fakulty UK v sobě skrývá jeden unikát – Stomatologické muzeum, jehož škálu exponátů nám mohou závidět odborníci z celého světa. V současnosti slouží především k vědeckým a studijním účelům,“ uvádí fakulta na svém webu. Nachází se, stejně jako hlavní sídlo fakulty, v pražské Kateřinské ulici.

Za připomenutí rovněž stojí, že odborníci z 1. LF UK v závěru minulého roku přispěli k poznání, jak lépe zahubit nádorové buňky. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám