Hlavní obsah

Studenti navrhují experimenty pro družici, která má být příští rok vypuštěna do vesmíru

Novinky,

Projekt studentského satelitu Pilsen Cube II, který nechá příští rok Plzeň vyslat do vesmíru, vstoupil do další fáze. Dva měsíce pracovali středoškoláci na návrhu experimentů, jež by chtěli v rámci počinu města a tamní Západočeské univerzity (ZČU) dostat na oběžnou dráhu. Porota pustila do druhého kola šest soutěžních týmů. V něm již budou studenti sestavovat ve spolupráci s odborníky z Fakulty elektrotechnické ZČU prototyp experimentu. Ten musí odevzdat do 12. února 2018.

Foto: Pilsen Cube

Prezentace studentských pokusů

Článek

„Komise v únoru po odevzdání prototypů rozhodne, které z pokusů budou implementovány přímo na palubu družice,“ vysvětlil Luděk Šantora, ředitel Správy informačních technologií města Plzně – tedy organizace, která za město projekt zastřešuje.

Všechny by se mohly podívat do kosmu

Do druhého kola poslali porotci experimenty, které se zabývají testováním procesorů a pamětí, měřením úhlové rotace satelitu, testováním infračervené kamery, CMOS kamery, magnetometru a měřením radiačního prostředí uvnitř satelitu. Podle Iva Veřtáta z elektrotechnické fakulty vypadají všechny postupující experimenty nadějně.

Foto: Pilsen Cube

„Jsem rád, že přihlášené nápady na realizaci experimentů se vzájemně nevylučují z hlediska jejich činnosti na satelitu. Pokud se podaří jednotlivým týmům udělat experimenty dostatečně miniaturní a s nízkou spotřebou, mohly by se do vesmíru podívat všechny. Zapojení téměř 40 studentů do soutěže nás příjemně překvapilo a těšíme se na další kolo, kde dojde na realizaci prototypů přihlášených experimentů,“ uvedl Veřtát.

Foto: Pilsen Cube

„Je také dobře, že každý z experimentů může být prvním základním kamenem pro realizaci komplikovanějších systémů na budoucích studentských satelitech,“ dodal.

Nejen plzeňští studenti

Cílem projektu je vzbudit zájem mladých lidí o vesmírné technologie a postupně z nich vychovávat specializované odborníky v oblasti. Studenti mají díky projektu možnost poslat svůj nápad do vesmíru a dostat se k cenným údajům z oběžné dráhy. Město jej podpořilo částkou 1,5 miliónu Kč.

„Máme radost z toho, že projekt má u studentů úspěch, a to i za hranicemi západočeské metropole – kromě středoškoláků z Plzně a Plzeňského kraje se do něj zapojili také studenti z Jihlavy, Zlína či Prahy. Pokud se chceme stát městem výzkumu, vývoje a inovací, je investice do vzdělávání nezbytná. Je důležité, abychom pro mladé tvořili nové a zajímavé příležitosti a rozvíjeli tak jejich talent,“ uzavřel plzeňský primátor Martin Zrzavecký.

Foto: Pilsen Cube

Satelit bude dokončen v roce 2018, v druhé polovině roku odborníci plánují jeho předání zprostředkovatelům k vypuštění do vesmíru.

Projekt Pilsen Cube je součástí konceptu Smart City Plzeň, který má přinášet nejen chytrá řešení pro pohodlnější život, ale podporuje například i aktivity v oblasti technického vzdělávání dětí a mladistvých.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám