Hlavní obsah

Našla se nejhlouběji žijící ryba, útočí osm kilometrů pod hladinou

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Život existuje i v hloubce 8178 metrů pod hladinou oceánu v Mariánském příkopu. Američtí oceánologové nyní popsali drobného a průsvitného tvora jménem Pseudoliparis swirei, který je i přes své rozměry velkým predátorem. Rybu z řádu ropušnicovitých a čeledi terčkovitých totiž v dané oblasti jen máloco ohrožuje, živí se zejména korýši na dně.

Foto: University of Washington

3D sken nejhlouběji žijící ryby s požitým korýšem

Článek

Autorkou práce, která rybu popsala a zařadila, je bioložka Mackenzie Gerringerová z Washingtonské univerzity v USA.

Ryba může odolat takovému tlaku vody, jako kdyby jí na hlavě stálo 1600 slonů.

„Je to nejhlouběji objevená ryba. Jsme nadšení, že jsme ji mohli pojmenovat. Nevypadá sice dost silně na to, aby mohla žít v tak extrémním ekosystému, avšak je tam maximálně úspěšná,“ tvrdí bioložka na webu dané školy.

Schopnost adaptace

„Tato ryba byla schopna se adaptovat na hlubiny lépe než jakékoli jiné ryby, které žijí v oceánských příkopech. Prostředí pro ně nabízí mnoho výhod - například jsou zde v bezpečí před jinými predátory. Díky tomu, že mají příkopy tvar trychtýře, dostává se tam shora i dostatek živin. Žije zde množství bezobratlých, kterými se živí. Jsou velmi aktivní, vypadají rovněž dostatečně syté,“ doplnil spoluautor studie Thomas Linley z Newcastleské univerzity.

Foto: University of Washington

Pseudoliparis swirei, nejhlouběji žijící ryba

Časopis National Geographic navíc o nich připomíná jednu kuriozitu: tento malý podmořský živočich může odolat takovému tlaku vody, jako kdyby mu na hlavě stálo 1600 slonů.

„Hlemýžďovitá” rybka Pseudoliparis swirei byla v chladné oceánské oblasti poprvé ulovena již v roce 2014, popsána a klasifikována byla ale až teď. V maximální hloubce 8178 metrů ji objevili vědci z Japonska.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám