Hlavní obsah

Evropská jižní observatoř nabízí lístky do Chile na úplné zatmění Slunce

Santiago de Chile

Jedinečná příležitost se naskytla fanouškům astronomie, v roce 2019 si budou moci náležitě užít sledování úplného zatmění Slunce. Ve středu 22. listopadu začne prodej 700 lístků, jejichž majitelé budou moci vzácný úkaz sledovat v observatoři La Silla v Chile. Ta je součástí organizace s názvem Evropská jižní observatoř (ESO). Vstupenka stojí 200 eur (5100 Kč), prodej bude probíhat přes internetový obchod observatoře.

Foto: Adrees Latif, Reuters

Úplné zatmění Slunce. Ilustrační foto

Článek

V ceně lístku je doprava na horu La Silla v poušti Atacama, na které observatoř stojí již od 70. let minulého století, a prohlídka s odborným výkladem. Vstupenku na unikátní sledování úplného zatmění Slunce 2. července 2019 získá nejrychlejších 700 zájemců.

„Bude to jediná příležitost, jak sledovat úplné zatmění Slunce z některé z observatoří ESO na dalších 212 let,“ uvedla observatoř, jejímž členem je od roku 2007 i Česká republika.

Komplex La Silla se nachází asi 600 kilometrů severně od Santiaga de Chile na pouštní hoře o výšce 2400 metrů nad mořem.

Minulý týden ESO informovala, že její spektrograf, tedy přístroj rozdělující světlo na frekvenční spektrum a zaznamenávající signál pomocí fotoaparátu, objevil planetu o podobné hmotnosti jako Země. Daná planeta má navíc disponovat pro život příznivými teplotními podmínkami. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Na zatmění Slunce vyrazí na koních

Matematika není nuda a vědci, kteří se jí věnují na špičkové úrovni, mohou zažít velké dobrodružství. Rozhodně není řeč o napětí při sčítání a odčítaní na...

Výběr článků

Načítám