Hlavní obsah

V Indii oddělili siamská dvojčata srostlá hlavou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dillí

Lékaři v Indii úspěšně operovali siamská dvojčata. Dvouletí chlapci Džaga a Kalia byli srostlí temeny a sdíleli nejen krevní oběh, ale spojená byla i mozková tkáň. Týmu třiceti lékařů z Celoindického institutu lékařských věd zabrala operace 16 hodin, uvedla BBC. Byla to první podobná operace ve státní nemocnici v zemi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dvouletá siamská dvojčata byla srostlá temenyVideo: Reuters

 
Článek

Ředitel institutu Randip Guleria médiím řekl, že „příštích osmnáct dní bude velmi kritických pro zajištění úspěchu operace“.

Bratry ale nepostihl jen kraniopagus (srůst lebkami). „Obě děti měly i další zdravotní problémy,“ uvedl neurochirurg A K Mahápatra. „Zatímco Džaga měl srdeční potíže, Kalia měl problémy s ledvinami.“

Foto: Profimedia.cz

Dvojčata před oddělením po srpnové operace, kdy byly vytvořen bypass, aby se oddělila u obou krev vracející se z mozků k srdcím

Lékaři uvedli, že největším problémem po separaci byl „poskytnout kožní ochranu pro obě strany mozku dětí, protože operace zanechala velké otvory v jejich hlavách,“ uvedli ve zprávě lékaři.

Oddělením však operace nekončí. „Jestliže to dvojčata zvládnou, příštím krokem bude rekonstrukce jejich lebek,“ řekl plastický chirurg Maniš Singhal.

Foto: Profimedia.cz

Jedno z dvojčat po oddělení

První operace se uskutečnila už 28. srpna, kdy se jim provedl bypass, aby se oddělily žíly, jimiž se vrací krev z mozku do srdce.

Siamská dvojčata, která jsou srostlá hlavou, se rodí velmi vzácně - v jednom ze tří miliónů případů. Polovina jich umírá do 24 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám