Hlavní obsah

Před rokem ukončila sonda Rosetta svou misi na kometě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Darmstadt (Německo)

Vesmírná mise sondy Rosetta patřila k nejambicióznějším projektům Evropské kosmické agentury (ESA). Ta ji do kosmu vyslala v březnu 2004 z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně. Jejím hlavním úkolem bylo dostat se na oběžnou dráhu komety 67P/Čurjumov-Gerasimenko a prozkoumat ji. Před rokem, 30. září 2016, sonda ukončila více než 12 let trvající misi přistáním na kometě.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrace Rosetty (vlevo) s modulem Philae u komety

Článek

Jedním z úkolů sondy bylo ověřit hypotézu, že život na zemský povrch mohl dorazit právě z komet. I proto byla sonda vybavena robotickým modulem Philae.

Modul se nejprve ztratil

Po deseti letech a překonání vzdálenosti více než šest miliard kilometrů sonda v listopadu 2014 vypustila zmíněný modul, který měl provádět další výzkum přímo na povrchu komety. Přistání ale nedopadlo nejlépe a Philae se ztratil Rosettě z dohledu. Přesto modul na Zemi poslal čtyři, byť krátké, série údajů. Podle vědců velmi užitečných.

Foto: ESA/Rosetta/Philae/CIVA/Handout

Kombinovaný snímek modulu Philae na povrchu komety.

Po poslední transmisi z 9. července 2016 se modul nadobro odmlčel. Takřka na poslední chvíli se ale Rosettě přece jen podařilo Philae najít. Na záběrech, které pořídila loni 2. září, vědci robotický modul rozeznali a dokázali tak určit místo, kde skončil. [celá zpráva]

Rosetta loni 30. září ve 12:40 SELČ dosedla asi dva kilometry od něj. Pracovala do samého konce. Než její signál zanikl, poslala vědcům do řídicího střediska ESA v německém Darmstadtu další data a fotografie kolem místa přistání.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám