Hlavní obsah

Technologická agentura udělila ceny za výzkum s výsledky v praxi

– Praha

Ceny Technologické agentury ČR převzali ve čtvrtek 21. září večer v Nové budově Národního muzea v Praze řešitelé čtyř výzkumných a vývojových projektů, které v minulosti agentura finančně podpořila a které již mají konkrétní výsledky v praxi. Mezi oceněnými za aplikovaný výzkum je firma vyrábějící endoprotézy, společnost vyvíjející řezné nástroje, výrobce chytrých textilií a vývojáři s metodou pro sledování změn materiálů v čase.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Řešitel Milan Sekerka z firmy Beznoska (vlevo) a spoluřešitel Pavel Janíček z Masarykovy univerzity získali 21. září v Praze cenu Technologické agentury ČR v kategorii Řešení pro kvalitu života za projekt Rostoucí tumorózní endoprotéza stehenní kosti.

Článek

Každý z projektů dostal cenu za jinou oblast. „Udělujeme je v kategoriích Řešení pro kvalitu života, Ekonomický přínos, Užitečnost řešení a Originalita řešení. Odborná porota vybírala z 38 projektů, které postoupily do užšího výběru ze stovek projektů, které naše agentura finančně podpořila,” uvedl předseda agentury Petr Očko.

Endoprotézu lze prodlužovat podle růstu dítěte

Nejkonkrétnější výsledky přinesl vývoj speciální endoprotézy stehenní kosti pro děti, o který se zasloužila kladenská firma Beznoska a Masarykova univerzita v Brně. Endoprotéza je unikátní v tom, že její komponenty se dají prodlužovat podle toho, jak dítě roste. Konstruktér David Sitte uvedl, že nyní ji mají dvě děti, osmiletý chlapec a šestnáctiletá dívka.

Tento projekt získal také ocenění Český nápad, o udělení hlasovali účastníci galavečera přímo na místě.

Termoprádlo využijí vědci v Antarktidě

Na dalším z projektů, oceněném za vývoj a výrobu chytrých textilií, se podílela společnost VÚB z Ústí nad Orlicí a Technická univerzita v Liberci. Oblečení z jejich speciálního vlákenného materiálu je antibakteriální a má termoregulační a termoizolační účinky.

Miroslav Tichý z VÚB k tomu poznamenal, že původním záměrem byl vývoj materiálu pro bezpečnostní složky, postupně se ale ukázalo, že řešení je vhodné i pro outdoorové aktivity.

„Výrobky jsme testovali v náročných podmínkách, třeba při výstupu na Sněžku nebo ve Skalistých horách,” řekl s tím, že termoprádlo využijí v nejbližší době i výzkumníci na české vědecké stanici J. G. Mendela v Antarktidě.

Základní a aplikovaný výzkum

Technologická agentura je státní instituce, která rozděluje peníze na aplikovaný výzkum a vývoj. Přijímá a hodnotí projekty a rozhoduje o jejich podpoře. V minulosti podpořila například vývoj vakcíny proti borelióze, návrh motoru na stlačený plyn do lokomotiv či nanotechnologii, která umožní zjistit nebezpečné látky v ovzduší.

Základní a aplikovaný výzkum

1) Základní neboli badatelský výzkum: experimentální či teoretické práce, které jsou zaměřeny hlavně na získávání nových poznatků o nejzákladnějších příčinách jevů a pozorovatelných skutečností, aniž by se zabývaly otázkami přesného užití a využití poznatků.

2) Aplikovaný neboli cílený výzkum: experimentální a teoretické práce k získání nových poznatků, které jsou jednoznačně zaměřené na předem stanovené konkrétní cíle využití.

Ten samý den, tedy 21. září, oceňovala i Grantová agentura ČR, a to pět projektů základního výzkumu. Jeden z nich kupříkladu prokázal, že přirozený proces regenerace lesů po kůrovcové kalamitě na Šumavě je tím nejlepším řešením, další poukázal na stovky nálezů v renesančních odpadních jímkách Pražského hradu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám